Västafrikanska nationer har bemött beskedet om en militärkupp i Niger med hot om våld om inte demokratin återinrättas.
”Om våra krav inte möts inom en vecka så kommer vi vidta alla nödvändiga åtgärder för att återställa ordning i Republiken Niger, inklusive att ta till våld”, skrev den ekonomiska sammanslutningen av västafrikanska stater (ECOWAS) i ett pressmeddelande.
Omfattande sanktioner
Mer än så har flera länder snabbt infört omfattande sanktioner mot landet, vars 25 miljoner invånare är beroende av utländskt bistånd, rapporterar AP.
Enligt nyhetsbyrån såg västvärlden länge på Niger som en av de sista demokratiska samarbetsländerna i den så kallade Sahel-regionen. Såväl USA som EU och Frankrike har haft omfattande biståndsprogram till landet, som deltog i deras kamp mot islamisk extremism.
Juntan redan auktoritär
Sedan den tog makten under förra veckan har militärjuntan gått till hårt angrepp mot regeringen och medborgerliga friheter. På söndagskvällen arresterades flera riksdagsledamöter och i ett uttalande i statlig tv förbjöd juntan användandet av sociala medier för att kritisera det nya styret.
Militärt ingripande osannolikt
Om ECOWAS skulle gå in med styrkor för att återställa demokratin i Niger kan resultatet bli blodiga slag mellan civila som stöder kuppen och de som är mot det. Därför är en sådan lösning osannolik, säger källor till AP.
Här är omvärldens sanktioner – land för land
Den ekonomiska sammanslutningen av Västafrikanska stater, ECOWAS:
Sammanslutningen har:
Stoppat allt kommersiellt utbyte med Niger
Frusit landets statliga tillgångar i den regionala centralbanken
Frusit landets statliga tillgångar i kommersiella banker
Avbrutit all finansiellt stöd till utvecklingsbanker
Europeiska unionen:
EU, som är en av de största biståndskällorna till Niger, har stoppat utbetalningen av finansiellt stöd och pausat ett säkerhetssamarbete med landet.
Frankrike:
Den före detta kolonialmakten har stoppat utvecklingsstöd till Niger och krävt att den valda regeringen återfår makten.
USA:
USA har varnat att militärkuppen i Niger kan leda till att landet avslutar alla typer av samarbeten med landet, inklusive humanitärt och säkerhetsstöd.
Källa: Reuters