• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Kurz misstänkt i härva med mutor och fejknyheter

Publicerad

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz misstänks för medhjälp till mutbrott och bestickning, skriver tidningen Die Presse.

Åklagare har genomfört en rad husrannsakningar mot regeringspartiet ÖVP, finansdepartementet och förbundskanslerämbetet i Wien.

Utredarna har riktat in sig på flera av Kurz medarbetare, som misstänks för mutbrott och bestickning. Tillslaget tros ha kopplingar till en korruptionshärva centrerad kring tidningen Österreich.

Florian Klenk, chefredaktör för nyhetsmagasinet Falter, skriver på Twitter att Kurz och hans medarbetare ska ha använt skattepengar för att producera fejknyheter och friserade mätningar, som sedan spridits med hjälp av Österreich. Tabloiden ska i utbyte mot detta ha tagit emot motsvarande drygt 11 miljoner kronor. Överenskommelsen mellan ÖVP och Österreich ska ha slutits redan före Kurz tid, enligt uppgift till nyhetsbyrån APA.

”Falska påståenden”

ÖVP tillbakavisar anklagelserna, som partiets gruppledare i parlamentet August Wöginger kallar ”falska påståenden” i syfte att skada Kurz.

Den 35-årige österrikiske kanslern har trots sin ringa ålder redan varit med om det mesta i politiken. 2019 sprack hans tidigare regering med högerpopulistiska FPÖ, sedan vicekanslern och FPÖ-toppen Heinz-Christian Strache ertappats med att köpslå med vad han trodde var en släkting till en rysk oligark om offentliga kontrakt i utbyte mot partibidrag.

Den läckta filmen från en villa på Ibiza utlöste en storskandal, och efter nyvalet några månader senare valde Kurz i stället att slå sig ihop med De gröna.

Utreds sedan tidigare

Kurz utreds sedan tidigare för falskt vittnesmål inför en kommission som granskar ”Ibizagate”.

Själv nekar förbundskanslern till att ha farit med osanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.