Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från Islands kvinnostrejk 2023 – och 1975. Foto: ISRUV/RIKISUTVARPI/AP Photo/Arni Torfason

”Kvennaverkfall” – Islands kvinnostrejk den största sedan 1975

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 oktober 1975 utlystes den första ”Kvennaverkfall”, kvinnostrejken, på Island. En dag som gick till historien och som tros ha banat väg för landet som idag räknas som ett av världens mest jämställda.

Ett stort antal kvinnor och ickebinära islänningar gick under tisdagen ut i strejk. Även statsminister Katrin Jakobsdóttir meddelade några dagar innan att även hon planerade att strejka mot våld och ojämställdhet.

Det är landets fackförbund som organiserat strejken – och dit hör över 90 procent av landets arbetstagare. Banker, badhus, butiker och samtliga 49 förskolor i huvudstaden Reykjavik hölls stängda under dagen.

Världens mest jämställda land

Årets strejk beräknas vara den största sedan den allra första för 48 år sedan. Då vägrade 90 procent av landets kvinnor att gå till sina arbeten och utföra sysslor i hemmet i protest mot arbetsplatsdiskriminering. Strejken 1975 ska sedan dess ha inspirerat en rad liknande strejker och protester i andra länder.

I fjorton år har Island toppat World Economic Forums lista över världens mest jämställda länder. Men trots det är det en bit kvar innan landet är helt jämställt.

Hör Islands statsminister inför kvinnostrejken och se bilder från 1975 och 2023 i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.