Saudiarabien har de senaste åren intagit en något mer liberal lagstiftning när det gäller kvinnors rättigheter. Numera får kvinnor köra bil och i slutet av 2019 avskaffades förmyndarskapet formellt.
Ekonomiska skäl
Enligt Anna Vidén, forskare hos Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, närmar sig Saudiarabien väst rent socioekonomiskt. Av krassa ekonomiska skäl har de styrande gjort det lättare för kvinnor att arbeta.
– Man har tagit bort vissa legala saker som har med religion att göra, som har varit ett sätt att tillfredsställa vissa religiösa krafter. Det finns fortfarande väldigt stora begränsningar för kvinnors makt, men det har skett enorma förändringar om man tänker sig ur ett saudiskt perspektiv.
Anna Vidén menar att många saudier ser förändringen som positiv – även om skillnaden kanske märks tydligast för medelklassen. Det har blivit lättare för män och kvinnor att mötas och kvinnor har i dag mer framträdande roller.
– Sedan är det inte svartvitt. Det finns också motgrupperingar som är emot det och som den politiska makten måste förhålla sig till.
Attrahera väst
Kvinnor står också fortsatt långt från politisk makt i många frågor. I samband med att kvinnor fick rätt att köra bil blev också många aktivister fängslade.
– Just för att det inte skulle se ut som liberaliseringen kom genom deras arbete, säger Anna Vidén.
Hon tycker också det är viktigt att poängtera att förändringarna inte bara görs för väst.
– Dagens ekonomiska verklighet gör att människor är tvungna att ha med Saudiarabien att göra och de spelar på det. Men mycket är också för Saudiarabien själv och en liten del är att man vill attrahera väst.
Samtidigt tror hon att religionen är mer närvarande i det dagliga där jämfört med i Sverige.
– Islam har större plats i deras liv än vad kristendomen har i våra. Sedan är det svårt att skilja vad som är kultur eller ren religion.