Joe Biden har avverkat en rad tunga möten under sin pågående resa i Mellanöstern.
Tidigare i veckan träffade han bland annat Israels förre premiärminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv och i dag möter han den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas på Västbanken.
Men det var mot det inplanerade mötet mellan Biden och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman som världens blickar riktades.
Efter att Saudiarabien under torsdagen meddelade att landet öppnar luftrummet för ”all flygtrafik”, däribland israeliska plan, planerade Biden under fredagen att göra den historiska flygningen direkt från Israel till det saudiska kungadömet.
– Alla ögon är riktade på huruvida Biden kommer att omfamna, eller i vart fall ta i hand eller på annat sätt hälsa på, Mohammed bin Salman. Samma person som han kallade för paria under sin valkampanj, sa Anders Persson, statsvetare och Mellanösternexpert vid Linnéuniversitetet inför mötet.
Resultatet blev en så kallad fistbump.
Vill öka oljeproduktionen
Enligt Anders Persson har Joe Biden flera syften med resan:
– Det första är att skapa någon form av normalisering igen i relationen mellan USA och Saudiarabien, som har varit ganska fryst sedan mordet på regimkritikern Jamal Khashoggi för fyra år sedan, säger han.
Det andra är, menar Anders Persson, att få till en normalisering av relationen mellan Saudiarabien och Israel, vilket är en fortsättning på Donald Trumps politik i regionen.
– Det tredje och fjärde är att stärka Bidens ställning på hemmaplan genom att få Saudiarabien att öka sin produktion av olja för att, förhoppningsvis, kunna pressa ned priset och få bukt med den skenande inflationen i västvärlden, säger han.
”Realpolitisk triumf”
Men det är inte utan svårigheter som presidenten försöker etablera kontroll över den världspolitiskt känsliga oljeregionen. Joe Biden har kritiserats från flera håll för sina försök att bjuda in Saudiarabien i värmen.
– Han förklarar det med att det realpolitiskt behövs för att möta de utmaningar som omvärlden och USA står inför just nu. Så den här resan är verkligen en realpolitiks triumf över mänskliga rättigheter och internationell rätt, säger Anders Persson.