• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Kvinnor från Mosul vittnar: ”Livet under IS var ett fängelse”

Uppdaterad
Publicerad

För kvinnorna blev livet under den Islamiska staten som ett fängelse där reglerna stramades åt alltmer. SVT har träffat kvinnor som flytt ut ur Mosul.

Det är bara fem dagar sen hennes hus hamnade mitt i korselden och familjen flydde för sina liv. Vi träffar Umm Zayd i flyktinglägret Khazir öster om Mosul när hon och andra kvinnor köar för att registrera sig som internflyktingar.

– Jag jobbade som lärare förut och min lön var viktig för familjen. Men när IS kom fick jag sluta arbeta, berättar hon.

Slaget om Mosul 2016-2017

Just nu pågår hårda strider inne i Mosul där irakiska styrkor stöter på motstånd från IS krypskyttar och självmordsbombare. Offensiven mot Mosul har pågått i en dryg månad och fler än 50.000 människor har flytt undan striderna. De som kommer ut kan berätta om ett liv som blev allt mer isolerat sedan IS tog över staden för två och ett halvt år sedan. Umm Zayd säger att förändringen blev stor för kvinnorna.

– IS krävde att vi skulle bära täckande kläder, och täcka ansikte och händer. En del kvinnor vägrade i början men då hotades de. Alla kläder skulle vara svarta. Färger var förbjudna. Och om jag skulle gå ut var jag tvungen att ha en man med mig, säger hon.

– Vi börjar komma tillbaka till det normala, säger hon och ler.

Dottern fick inte gå i skolan

Umm Zayd vågade inte låta dottern Shehad som är tretton år gå till skolan i rädsla för att IS skulle kräva att hon skulle giftas bort. Enligt IS regler kan flickor gifta sig redan vid nio års ålder och kvinnor bör inte lämna hemmet om det inte finns särskilda skäl. Det betyder att Shehad gick miste om två års skolgång.

– Jag fick stanna hemma, jag kunde inte träffa några kompisar. Om jag gick ut kunde min pappa eller bror straffas med piskrapp eller något ännu värre. Men det värsta var inte att tvingas vara hemma. Det värsta var att vi hela tiden var så rädda, säger Shehad.

Hon berättar att hon efter bara några dagar i flyktinglägret fått nya vänner, jämnåriga flickor från Mosul som hon träffat här i Khazir.

Poliser dödades

En anledning till att familjen var så rädda under IS var att Umm Zayds make tidigare arbetade som polis. Nyligen upptäcktes en massgrav med 300 poliser söder om Mosul. Poliserna ska först ha hållits som fångar av IS för att ha avrättats i oktober, när offensiven mot Mosul inleddes.

Umm Zayd säger att hon ser fram emot att så småningom kunna börja arbeta som lärare igen. Hon hoppas också att dottern Shehad och hennes två bröder kan börja skolan.

– IS-medlemmarna kallar sig muslimer men dom har ingenting med religion att göra, säger Umm Zayd.

Mosul

Mosul hade två miljoner invånare enligt den senaste folkräkningen. Staden togs över av IS under sommaren 2014. 

För en månad sedan inleddes offensiven mot IS ledd av den irakiska armen och kurdiska peshmerga-styrkor, understödda av amerikanskt stridsflyg och flera andra länders specialförband.

FN spår att en miljon människor kan komma att fly ut ur staden under den nu pågående offensiven och har varnat för en humanitär katastrof. Hittills har fler än 50.000 människor flytt, de flesta under de senaste två veckorna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet