Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läckor av hemligheter har hänt flera gånger senaste åren – men den här läckan är extra genant för USA. Foto: SVT/TT/EPA

”Läckan är genant för USA”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Kanske kom läckan från någon som ville skryta för sina Minecraft-kompisar online. Kanske kom den från ett helt annat håll. Klart är att läckan av över hundra i många fall hemligstämplade Pentagon-dokument är mycket genant för Bidenadministrationen – och att tajmingen är mycket dålig.

Fouad Youcefi

USA-korrespondent

Det är tio år sedan Edward Snowden promenerade ut från NSA (Nationella säkerhetsmyndigheten) med mängder av hemligstämplade dokument som avslöjade USA:s massövervakning såväl internationellt, som på amerikaner. Många av avslöjandena blev genanta för USA, inte minst att man spionerat på andra allierade länders ledare.

Sedan dess har läckor kommit och gått i USA. Hemliga källor har berättat för medier om hemligstämplade uppgifter, och senast i februari i år upptäcktes att 3 000 gigabyte e-postmeddelanden från en kontraterrorenhet i Pentagon låg tillgängliga på en oskyddad server, som gick att få tillgång till utan något lösenord.

Misstänkta Pentagonläckan

Men medan Snowdenläckan var mycket omfattande och de läckta e-postmeddelandena i februari gällde en känslig avdelning, så skiljer sig veckans omkring 100 läckta dokument på flera sätt.

Dokumenten är ”mycket färska”

Ett dokument beskriver Sydkoreas – fram tills nu – hemliga planer på att skicka ammunition till Ukraina. Ett annat tycks vara en karta över bland annat Ukrainas försvar mot flyganfall, daterat den 1 mars, för 40 dagar sedan.

Om dokumenten är autentiska, vilket tycks sannolikt, kan de ge Ryssland inblick i detaljer om Ukrainas försvar som man inte tidigare hade kännedom om, och ledtrådar om Ukrainas militära planering framöver. En källa nära Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger för CNN att Ukraina redan tvingats förändra delar av sin militära planering som en konsekvens av läckan.

De riskerar länders förtroende för USA

Ibland när svenska myndigheter hemligstämplar dokument motiveras det med att andra länder inte skulle våga dela med sig av känsligt material om de trodde att Sverige skulle lämna ut uppgifter till kreti och pleti. Det är därför inte förvånansvärt att USA krishanterade i helgen genom att kontakta länder som förekom i de läckta dokumenten. Däribland Ukraina.

Kan ha läckts utan ideologiska skäl

Såväl Edward Snowden som Chelsea Manning, två visselblåsare som läckt hemliga uppgifter tidigare, hade ideologiska skäl för sitt agerande. De ansåg att USA:s agerande var felaktigt och försökte göra någonting åt det. Ännu vet vi inte exakt hur den senaste Pentagonläckan gick till. Men när nätverket Bellingcat granskade dokumentens ursprung ledde spåren till servrar på chattplattformen Discord som ofta kretsar kring olika datorspel. Lite talar alltså i nuläget för att ideologi ligger bakom läckan.

Sammantaget är läckan mycket genant för ett USA som har hög svansföring när det gäller underrättelsearbete, och läckan kommer därtill vid ett tillfälle där Ukraina just håller på att förbereda sig för en våroffensiv.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Misstänkta Pentagonläckan

Mer i ämnet