Fängelse i israel. En person förs bort av soldater.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder. En nyligen läckt video som israeliska medier publicerat uppges visa hur israeliska soldater utsatt palestinska fångar för övergrepp. Foto: Övervakningsbilder via israeliska medier

Läckt video uppges visa israeliska soldaters övergrepp på palestinska fångar

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals palestinier har frihetsberövats och satts på interneringsanläggningar och fängelser i Israel och på ockuperade Västbanken sedan kriget bröt ut i Gaza för 10 månader sedan.

De senaste veckorna har flera rapporter visat på hur israeliska soldater utsätter de palestinska fångarna för övergrepp.

En nyligen läckt video som spridits av israeliska medier ska visa hur soldater våldtar en fånge på militärbasen Sde Teiman, nära gränsen till Gaza.

– Vi har information om tortyr som har ägt rum där, framförallt sexuella övergrepp, vi har information om minst tio fall och det fall som nu sprids i media är inte en engångsföreteelse, säger Guy Shalev, chef Physicians for Human Rights Israel.

Krig mellan Israel och Hamas

Palestinska fångar vittnar om övergrepp

I rapporter från bland andra FN:s människorättsorgan OHCHR och den israeliska människorättsgruppen B'Tselem, beskriver palestinska fångar hur de utsatts för frekventa handlingar av grovt, godtyckligt våld, sexuella övergrepp, förnedring, avsiktlig svält och sömnbrist.

Israels fängelsemyndighet har slagit ifrån sig anklagelserna och menar att de är grundlösa.

Flera israeliska soldater har gripits efter händelsen i den läckta videon och är misstänkta för bland annat övergrepp, olämpligt beteende och sodomi, rapporterar Haaretz.

Hör mer om den läckta videon och debatten i Israel kring de palestinska fångarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet