Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt läckta dokument, som sägs komma från ryska finansdepartementet, väntas cirka 30 procent av statsbudgeten gå till försvarskassan nästa år. Foto: SVT

Läckt dokument: 30 procent av Rysslands statsbudget till försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska försvarskassan kommer att uppgå till 30 procent av statsbudgeten nästa år, enligt läckta dokument som sägs komma från det ryska försvardepartementet.

– Jag är inte jätteförvånad egentligen, säger Torbjörn Becker chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan i SVT:s Morgonstudion.

Torbjörn Becker säger att alla siffror som kommer ut från Ryssland kan vara en del av en propagandaapparat, och att man därför ska ta siffror med en nypa salt.

– Det finns dessutom dolda militärutgifter.

Samtidigt är kriget i Ukraina viktigt för Ryssland.

– Vi ser ju vilken otroligt stor prioritering de gör när det gäller att hålla på med det här kriget i Ukraina istället för att ta hand om sin egen befolkning på hemmaplan.

Anställda i militären eller krigsindustrin kan gynnas

Finansieringen för den nya militärbudgeten görs sannolikt med landets stora inkomstkälla – oljeförsäljningen, säger Torbjörn Becker.

Den ryska befolkningen kommer att påverkas olika beroende på vem man är.

– Är du en del av säkerhetsapparaten, militären eller krigsindustrin – då kommer dina inkomster att kunna öka av detta.

Men om man är medelklass och exempelvis jobbar på ett utländskt bolag som lämnat Ryssland, vill åka utomlands och köpa saker de importerar från väst kommer man att få det betydligt sämre, säger Becker.

Stöd från väst till Ukraina krävs

Ukraina kommer att behöva stöd från väst för att kunna mäta sig med den militära upptrappningen.

– Ukraina kommer inte att klara detta på egen hand utan det krävs militärt stöd och ekonomiskt stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.