Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson var på plats i Kabul för två veckor sedan. Han säger att läget i landet är orolig inför morgondagens presidentval. Foto: Farid Zahir/AFP, Christoffer Hjalmarsson/SAK Pressbild, Omar Sobhani/Reuters

Oro för attacker inför Afghanistans presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens presidentval i Afghanistan kantas av oroligheter. Kampen om presidentposten ser ut att stå mellan den sittande presidenten Ashraf Ghani och regeringschefen Abdullah Abdullah.

– Det laddas inför presidentval och allt pekar på att det kommer bli stökigt och en hel del attacker mot civilbefolkningen, säger Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson.

I morgon är det presidentval i Afghanistan, efter att det har skjutits upp ett flertal gånger på grund av problem med röstningsprocessen, enligt landets valmyndighet. Senast det sköts upp var i våras. Under de senaste veckorna har många människor i landet dödats i olika attacker som talibanrörelsen har tagit på sig ansvaret för.

Svenska Afghanistankommitténs generalsekreterare Andreas Stefansson var på plats i landet för två veckor sedan.

– Det jag möttes av i Kabul var folk som mest pratade om det uteblivna avtalet mellan talibanerna och USA, säger han.

Soldater från den nationella militären i Afghanistan håller koll vid en gränskontroll i Kabul inför valet på lördag. Foto: Omar Sobhani/Reuters

Besviken befolkning

Det var i början av september som USA:s president Donald Trump blåste av toppmötet med talibanledaren och Afghanistans president Ashraf Ghani. Under nästan ett års tid har USA och talibanerna förhandlat om en möjlig överenskommelse.

Den har handlat om att USA ska kunna dra ur sina trupper från landet och att talibanerna klipper banden till internationell terror. Tanken var att avtalet även skulle innehålla en överenskommelse om vapenvila.

– Sedan visade det sig också att avtalet som var på gång inte hade med vapenvila. Folk var väldigt besvikna. Samtidigt var de lättade över att avtalet inte kommit till stånd, då de ville att det skulle inbegripa en väg till fred, säger Andreas Stefansson.

Lågt valdeltagande

Andreas Stefansson tror att valdeltagandet blir lågt. Totalt 13 miljoner är röstberättigade, men bara nio miljoner av dem har registrerat sig för att kunna rösta. I praktiken tror han att endast drygt tre miljoner kommer kunna eller vilja rösta.

– Så såg det ut i parlamentsvalet förra året. Det har delvis att göra med att talibanerna faktiskt kontrollerar en stor del av landsbygden, säger han.

En tredjedel av alla vallokaler, främst på landsbygden, kommer att vara stängda.

– Det kommer att bli ett stökigt val och många attacker. Det kommer att vara många som inte vågar gå och rösta. Det är en osäker tid som de går till mötes, säger Stefansson.

Anställda i den oberoende valkommissionen (IEC) lastar valurnor på lastbilar i Khost i Afghanistan. Foto: Farid Zahir/AFP

Presidentvalet i Afghanistan

  • Presidentvalet 2019 är det fjärde presidentvalet sedan det nya statsskicket 2001.
  • De tidigare valen hölls 2004, 2009 och 2014.
  • Valet har senarelagts två gånger, först till den 20 april och sedan den 20 juli, av valkommissionen IEC på grund av de praktiska och tekniska problem som uppstod vid parlamentsvalet 2018.
  • Totalt 15 kandidater deltar, tre registrerade kandidater har hoppat av.
  • Preliminära valresultatet presenteras den 19 oktober, och det slutgiltiga valresultatet den 7 november.
  • Om inte en kandidat får fler än hälften av rösterna, hålls en andra valomgång med de två kandidater som fått flest röster. En sådan andra valomgång är planerad att hållas den 23 november.

Källa: Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.