I Europa som helhet väntas valdeltagandet falla, till skillnad från i Sverige. Enligt förhandsuppskattningar kommer strax över 40 procent att rösta, jämfört med 43 procent vid det förra valet 2009.
Valdeltagandet har fallit stadigt sedan det första direktvalet hölls 1979.
Invandringsfientliga partier väntas öka
Pejlingar inför valet har också pekat på en stark framryckning för partier långt ut på högerkanten. Men vallokalsundersökningar i Nederländerna, där valet hölls i torsdags, visade på ett betydligt sämre resultat än vad som spåtts för det EU- och invandringsfientliga Frihetspartiet som leds av Geert Wilders. Kristdemokraterna CDU väntas istället ha gått framåt.
Bara 13 procent i Slovakien
Enligt franska nyhetskanalen BFM-TV är valdeltagandet väldigt lågt i flera av EU-länderna, i Slovakien beräknas bara 13 procent ha röstat, och i grannen Tjeckien är motsvarande siffra bara 18 procent. I dessa två länder har valet redan genomförts, i går Slovakien och i fredags Tjeckien.
Om det slutgiltiga valdeltagandet i Slovakien stannar vid 13 procent, så är det ett negativt rekord i EU-val sammanhang. Det tidigare bottenrekordet är 16,9 procent, också det i Slovakien i valet 2009.
– Det är ett misslyckande för hela det politiska etablisimanget, och ointresset hos unga röstare är extra alarmerande, säger Marcos Sefcovic, Slovakiens EU-kommissionär, till EU-observer.
Enligt Sefcovic är slovaker i allmänhet positiva till EU, men att mer information om själva valet behövs.
Resultat i kväll
I torsdags gick Holland och Storbritannien till EU-val, och valdeltagendet uppskattas till någonstans mellan 30 och 40 procent i båda dessa länder. Siffror som ungefär är i paritet med föregående val 2009.
I lokallvalen i Storbritannien, som i många distrikt genomfördes samtidigt som EU-valet, gick EU-skeptiska och invandrarfientliga UKIP starkt framåt.
– Det är ju allmänna val här nästa år, så EU-valet och Ukips framgångar är en del av den inrikespolitiska striden om makten. Särskilt inom konservativa Torys är det nästan krig just nu på grund av förlorade röster till Ukip, säger Nike Nylander, SVT:s korrespondent på plats i Storbritannien.
Valdagar i EU-länderna
Torsdag
Nederländerna och Storbritannien.
Fredag
Irland och Tjeckien.
Lördag
Frankrikes utomeuropeiska territorier, Lettland, Malta, Slovakien och Tjeckien.
Söndag
Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Litauen, Luxemburg, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tyskland, Ungern och Österrike.