En gata i danska staden Kalundborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör invånarna i danska Kalundsborg om läkemedelsföretaget som räddar Danmark från lågkonjunktur. Foto: Andreas Hult / SVT

Läkemedelsföretaget som räddar Danmark från recession

Uppdaterad
Publicerad

Om det inte vore för läkemedelföretaget Novo Nordisk, som ligger bakom läkemedel som Ozempic och Wegovy, skulle Danmarks ekonomi i dag vara i recession. Men kommer bubblan att hålla sig intakt framöver?

SVT har besökt staden Kalundborg – där företaget har storsatsat.

Kalundborg, i Danmark mest känt för sin kyrka, har på senare tid blivit känt för något helt annat: bantningsläkemedel.

I staden har företaget Novo Nordisk en produktionsanläggning. Och SVT är inte det enda mediet som besöker staden – 13 andra har redan varit i Kalundborg.

Läkemedelsföretaget håller Danmark från en recession – men om något skulle hända med företaget skulle landets ekonomi inte krascha, menar Las Olsen, chefekonom på Danske Bank.

– Om Novo Nordisk skulle försvinna i morgon så vore det förstås mycket negativt, men jag tror att vi skulle klara det, säger Las Olsen, chefekonom på Danske Bank.

Samtidigt kan man inte lägga alla resurser på det danska läkemedelsföretaget.

– Det är viktigt att ha bra villkor för alla företag, inte bara Novo Nordisk, säger Las Olsen.

I klippet kan du höra mer om den lilla staden som blivit en smältpunkt för det danska läkemedelsföretaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.