SVT har talat med tre experter som har samma syn på varför bränderna har varit så förödande: en kombination av två väderfenomen.
Det första fenomenet är säsongsvindarna, kända som Santa Ana-vindarna. Dessa vindar för med sig torr och varm luft från inlandets ökenlandskap ner över bergen mot Kaliforniens kust, vilket har fläktat på lågorna. Vindarna är typiska för den här tiden på året, men har enligt Doerr varit exceptionellt starka, men varför är svårt att säga.
Det andra fenomenet är att vinterhalvårets milda väder med god växtlighet har följts av en lång sommar och en torrperiod som inte riktigt har tagit slut. Detta har lett till att vegetationen har förblivit mycket torr och lättantändlig.
– Om du kombinerar dessa två faktorer – den mycket starka vinden och den torra vegetationen – har du det perfekta scenariot för extrembränder, säger Stefan Doerr.
Överlappande fenomen
Johan Sjöström, skogsbrandsforskare vid det statliga forskningsinstitut RISE, säger att klimatförändringarna har haft en påverkan på branden. Han beskriver det som två överlappande fenomen som vanligtvis inte sammanfaller: säsongsvindarna och torrperioden.
– Normalt sett, när dessa torra vindar uppstår under vinterhalvåret, har det redan kommit regn och vegetationen är i ganska gott skick.
– Men nu, med en förlängd torrperiod, överlappar dessa två fenomen. Detta sker i en situation där det finns mycket vegetation i dåligt skick, vilket gör den mycket eldfängd. Det kan leda till de explosiva situationer vi har sett de senaste dagarna.
Torrsäsong när det brukar vara som blötast
Gabriele Messori, professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala Universitet, säger att det finns en möjlig koppling mellan dessa kraftiga bränder och klimatförändringarna.
– Det finns en hypotes, att klimatförändringarna ger kraftigare svängningar mellan blöta perioder och torra perioder.
– Det gör så att man får mycket växtlighet under de blöta perioderna som sen torkar ut och blir mycket torrt bränsle för de kraftiga bränderna under de torra perioderna.
Han säger även att det är ovanligt med större bränder i januari i Kalifornien.
– Specifikt i Los Angeles brukar januari vara en av de blötaste månaderna på året. Men i år har det varit ovanligt torrt under hela hösten och nu in i vintern.