Fiame Naomi Mata'afa skulle på måndagen skriva historia som Samoas första kvinnliga premiärminister.
Men varken hon eller någon annan ur det tidigare oppositionspartiet FAST kunde ta sig in i landets parlamentsbyggnad i huvudstaden Apia.
Byggnaden är omringad av polis, som inte släpper förbi någon sedan ordföranden i landets högsta domstol låst dörrarna. Därmed kan kammaren inte samlas och formellt erkänna valresultatet från den 9 april.
– Nu behöver vi modiga samoaner som kan se till att valresultatet följs, säger Mata'afa till de folkmassor som strömmat till parlamentet.
Till nyzeeländska Newshub säger hon landet står inför en kupp.
– Det här är ett illegalt maktövertagande, det är det statskupper är. Vi måste kämpa, för vi vill att det här landet ska fortsätta vara ett demokratiskt styrt land.
Kungen backar premiärministern
Landet har befunnit sig i politiskt dödläge efter valet i april. Den sittande premiärministern Tuila'epa Sailele Malielegaoi har vägrat godta valresultatet och via domstol försökt häva det.
Han har även vägrat samla parlamentet, och eftersom måndagen enligt grundlagen är den sista dagen kammaren kan godkänna valresultatet hoppas han därmed få sitta kvar.
I lördags ställde sig kung Tuimaleali'ifano Va'aletoa Sualauvi II bakom premiärministern och blåste av måndagens sittning. Ett dygn senare beordrade landets högsta domstol parlamentet att visst samlas. Varpå rättens ordförande själv låste dörrarna till kammaren och förhindrade sin egen rätts beslut.
– Det verkar som att regeringen trots högsta domstolens uttalanden och beslut faktiskt kommer att agera lagvidrigt, säger Lance Apulu, talesperson för FAST, till NZ Herald.
Styrt i 22 år
Samoas polischef säger att han bara följer lagen och att polisen inte tar politisk ställning. Men i ett land utan egen militär och där polisen bara i undantagsfall är beväpnad anser opposition att polisen med sitt agerande visst tar ställning.
Premiärminister Malielegaoi har styrt landet i 22 år och valresultatet ses som en politisk jordbävning i Samoa. HRPP har dominerat den politiska scenen så länge att önationen ibland har beskrivits som en enpartistat.