Foto: Animals Australia

Larmet: Hundar förgiftas, slås ihjäl och säljs som mat till turister

Uppdaterad
Publicerad

Paradisön Bali, som flera svenska charterföretag erbjuder resor till, har hamnat i det internationella blickfånget efter att australiensisk television sänt ett skakande avslöjande. Turister tror att de serveras kyckling, men i själva verket stoppar de i sig hundar som blivit strypta, förgiftade och ihjälslagna – inte långt från de kritvita, badparasollsbeprydda sandstränderna.

– Vad är det?

– Det är satayspett.

– Sataykyckling, inte hund?

– Nej, nej, det är inte hund.

När försäljaren sedan utfrågas av en reporter erkänner han den fasansfulla sanningen: Han har sålt hundkött till turister, hela dagen.

Miljoner turister besöker ön

Dialogen kommer från det reportage från Balis stränder som sänts av Australian Broadcast Corporation (ABC), i samarbete med djurrättsorganisationen Animals Australia, som under fyra månader undersökt turistrestaurangernas blodiga baksida.

Enligt reportaget fångas stora mängder vilda hundar in, slaktas brutalt, och serveras som billiga mat till de miljoner turister som varje år besöker den indonesiska ön.

LÄS MER: I helgen slaktas 10.000 hundar och äts upp

Att äta hundkött är inte olagligt på Bali, men att slakta hundarna på ett brutalt vis är det. På ön är det dock bara en minoritet som äter hundkött.

Förgiftat kött kan vara livsfarligt

Många hundar förgiftas, vilket också innebär potentiell livsfara, enligt toxikologen doktor Andrew Dawson, på Royal Prince Alfred Hospital.

– Cyanid försvinner inte vid tillagningen. Äter du mat med cyanidrester i kan du får svåra skador på organ och nerver.

65.000 protesterar

Hittills har över 65.000 människor skriver under en namninsamling som kräver att Indonesien stoppar handeln med hundkött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.