• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Luis Alvarado jobbhar med kommunikation mot Latino-väljare Foto: SVT

Latinos kan komma att avgöra mellanårsvalet

Uppdaterad
Publicerad

Den växande väljargruppen latinos, personer med latinamerikansk bakgrund, har blivit allt viktigare inför mellanårsvalet i USA. Demokraterna hoppas få en majoritet i kongressen då många latinos, enligt experter, vänt Republikanerna ryggen sedan Donald Trump tillträdde som president.

Kalifornien var en gång en del av det spanskkontrollerade området i Nordamerika. Delstaten, som gränsar till Mexiko, är i dag den folkrikaste i USA. En majoritet av invånarna har latinobakgrund och de flesta är demokrater. Det har den politiska konsulten Luis Alvarado försökt att ändra på.

– Latinos är den största och snabbast växande minoritetsgruppen i USA. Dessa väljare kan avgöra val och det inser många politiker. Jag hjälper till att utforma reklamkampanjer för ett nå den här gruppen, på ett sätt som tilltalar dem, säger han. 

På kontoret i Los Angeles hänger en inramad bild från 1984 på dåvarande presidenten Ronald Reagan, som myntade begreppet ”Latinos är republikaner”. Det var på grund av honom som Luis Alvarado blev republikan. 

– Jag började jobba för Ronald Reagan när jag var 18 år, eftersom jag trodde på vad han stod för. Han bjöd in oss latinos och krossade murar, istället för att bygga dem. Många av oss fick medborgarskap under den här tiden.  

Lämnade republikanerna 

I över 30 år jobbade Luis Alvarado för republikanerna. Men efter att Trump kallat invandrade mexikaner för våldtäktsmän har han tagit avstånd från presidenten. 

– Han började sin presidentkampanj med att förolämpa latinos. Den dagen förlorade han mig som republikan. 

Medie- och kommunikationsprofessor Roberto Suro vid Universitet i Kalifornien forskar om latinos inflytande över den amerikanska politiken. Han tror att det kommer bli mycket svårare för Republikanerna att vinna latinoröster än tidigare, på grund av Donald Trumps hårda retorik och strikta invandringspolitik. Detta trots att många latinos är troende katoliker och konservativa i frågor som aborträtten.

– Han har upprepade gånger hånat latinos. Det kan ta många år innan de glömmer hur de blivit förolämpade av presidenten. 

Trump satsar på vita väljare

Fram till att Donald Trump blev republikanernas presidentkandidat pågick en strid mellan två falanger inom partiet, enligt Roberto Suro. Den ena med Jeb Bush och Marco Rubio i spetsen, som ville ha en mer öppen invandringspolitik och locka fler minoritetsväljare. Den andra mer invandringskritiska linjen med Donald Trump som ledare, gick vinnande ur striden. 

Professor Roberto Suro vid Universitet i södra Kalifornien tror att Republikanerna kommer att tappa många röster på grund av president Donald Trump. Foto: Andreas Zernell

– Den konventionella synen var att det skulle bli svårt att bli president om man ignorerade latinoväljare. Trump visade att det gick att vinna genom att uteslutande satsa på vita äldre väljare i vissa nyckelstater med få minoriteter och spela på deras rädslor för invandrare. Kortsiktigt har det varit framgångsrikt.

I presidentvalet fick demokraternas kandidat Hillary Clinton nästan tre miljoner fler röster än Donald Trump, enligt CNN. USA:s komplexa valsystem handlar dock om elektorsröster, vilket gör att en kandidat kan vinna valet trots att hen får färre röster än sin motståndare. Detta då den som segrar i en delstat i de allra flesta fall tar hem alla dess elektorsröster. 

Lågt valdeltagande

Tidigare har latinos haft ett lägre valdeltagande än andra grupper, då många i dag är unga och lågutbildade. Roberto Suro tror dock att valutgången kan bli annan vid mellanårsvalet i november. Då röstar amerikanarna om platser i representanthuset och senaten, som idag domineras av republikanerna.

– Det ser ut att bli ett jämt val och då kan latinorösterna vara avgörande. Fler kan också bli motiverade att rösta på grund av sin avsky för den sittande presidenten. 

Luis Alvarado står fortfarande nära sitt gamla parti i flera frågor och han tror till skillnad från Roberto Suro att den mer invandringsvänliga falangen kommer att komma tillbaka.

Luis Alvarado har lämnat Republikanerna efter president Donald Trumps uttalanden. Foto: SVT

– Trump kommer inte alltid att vara president, jag kommer däremot alltid att vara republikan i hjärtat. Nu jobbar jag för att stärka de kandidater som har en mer öppen syn på invandrare. Det kommer inte att gå att ignorera latinos framöver, med de demografiska förändringar som vi ser i USA, säger han.

Faktaruta: Latinos i USA

Hispanics eller latinos är personer i USA med bakgrund i spansk- eller portugisisktalande länder.

Mellan 2007 och 2017 ökade antalet latinos i USA med 97 procent till 57,7 miljoner.

I Arizona, Kalifornien, New Mexico och Texas är fler än 30 procent av invånarna latinos. 

I USA är 18,1 procent av befolkningen latinos, enligt officiella folkräkningsstatistiken.

Nästan 139 miljoner amerikaner röstade i valet 2016, ungefär 14 miljoner var latino röster. 

I presidentvalet 2016 röstade 29 % av Latinos på Trump och 65 procent på Hillary Clinton. 

Källor: US Census Bureau, CNN, US Elections project

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.