Handeln med skyddade djurarter och växter omsätter miljardbelopp och förtjänsten går inte sällan rätt in i den grovt organiserade brottsligheten.
– Så länge turister köper ett fint litet halsband med elfenben, föremål av exotiska träslag eller en väska av krokodilskinn kommer det finnas tjuvjakt och man kommer att fortsätta döda regnskogen. Om det inte fanns en köpare skulle det inte finnas någon marknad, säger Andrea Ljung, artskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Ökad risk i Thailand
Thailand har under många år pekats ut som ett ”värstingland”, där den illegala handeln sker i stort sett obehindrat. I förra veckan fattade FN-organet CITES beslut om att sätta press på det sydostasiatiska landet med hot om omfattande handelsrestriktioner.
– Thailand måste införa hårdare kontroller och straffa dem som åker fast med illegala varor, säger Andrea Ljung, som själv deltog på konferensen i Geneve där beslutet fattades.
Få tullbeslag i Sverige
Varje år gör svenska tullen bara några tiotals beslag av varor som omfattas av den så kallade Washingtonkonventionen. Men det är bara en bråkdel av det som faktiskt passerar gränserna, tror Andrea Ljung.
– Vi har svårt att se hela omfattningen i Sverige eftersom tullen inte letar hos de som ovetande köpt olagliga varor på semestern.
På Tullverket är man medvetna om svårigheterna att stoppa vad man kallar ”ofrivilliga smugglare”. På många populära turistmål säljs de olagliga varorna helt öppet.
– Då är det större risk att man köper något i god tro. Vi hoppas att vi tar så mycket som möjligt, men en plånbok i en väska är inte alltid så lätt att hitta, säger Martin Johansson, nationell specialist på eko- och miljöbrott.
Bäst att avstå
Det är till exempel inte tillåtet att ta med koraller, ormar i flaskor med alkohol, hajtänder eller uppstoppade rovfåglar.
– På en turistmarknad i Bangkok kommer ingen att kunna tala om för dig vad det faktiskt är du köper. Köp aldrig något om du inte är hundra procent säker på att det är lagligt, säger Andrea Ljung.
Om man blir ertappad med olagliga varor i svenska tullen slutar det i bästa fall med böter och beslag. Men ett grovt artskyddsbrott kan leda till fyra år i fängelse.
Undvik de här produkterna
Alla produkter gjorda av elfenben eller elefantskinn.
Träföremål.
Växter: Alla orkidéer och de flesta kaktusar är listade som hotade. Traditionell medicin är en riskprodukt.
Fjärilar, skorpioner och spindlar.
Reptilprodukter.
Uppstoppade djur.
Kattskinn: Alla kattdjur – förutom huskatten – är skyddade. Var uppmärksam på klädföremål och kläddetaljer.