Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov höll under fredagen, den 14 januari, sin årliga presskonferens i Moskva, om resultaten av rysk diplomati under året som gått. Foto: Maxim Shipenkov/EPA/TT

Lavrov: Svenska linjen bidrar till stabilitet

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov lyfter i ett utspel fram Sveriges och Finlands säkerhetspolitiska linje som positiv för Europa, efter en vecka av samtal mellan Ryssland och västmakterna om Ukrainakonflikten.

– Vi ser de här ländernas neutralitetspolitik som ett stort bidrag till den europeiska säkerhetsordningen och för stabiliteten på den europeiska kontinenten, säger Sergej Lavrov vid en presskonferens i Moskva, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Lavrovs utspel ska ses i ljuset av den senaste tidens uppskruvade tonläge mellan västländer och Ryssland, sedan Ryssland under hösten ökat sina styrkor nära gränsen till Ukraina med tiotusentals, enligt en del uppgifter över hundratusen, soldater.

Skarp kontrast till tidigare uttalande

Den ryske utrikesministern antyder även, i andra ordalag och utan att utveckla påståendet närmare, att varken Sverige eller Finland kommer att ansluta sig till försvarsalliansen Nato.

– Vi har skäl att anta att de neutrala staternas bidrag till Europas säkerhet inte kommer att minska, säger han, men tillägger att det ”utan tvivel” är upp till finländarna och svenskarna själva att avgöra frågan om ett Natomedlemskap.

Den utfästelsen står i skarp kontrast till den kravlista Ryssland presenterade före jul, där Kreml bland annat begär att USA och Nato ska ge löfte om att inte tillåta fler länder, däribland Sverige, att ansluta sig till försvarsalliansen.

Alliansfrihet – inte ”neutralitetspolitik”

Lavrov använder begreppet ”neutralitetspolitik”, det är dock inte längre hållningen i svensk utrikespolitik. Den svenska säkerhetspolitiken bygger på alliansfrihet och samarbete med andra länder. Syftet är att öka stabilitet och säkerhet.

Begreppet ”neutralitetspolitik” är ett begrepp som har använts historiskt, men som inte längre är relevant. Regeringens linje är att alliansfriheten bidrar till stabilitet – samtidigt är regeringen är tydlig med att Sverige inte kommer att förhålla sig passivt om ett angrepp drabbar ett land i Norden eller i EU.

Sverige samarbetar med en rad andra länder när det gäller försvars- och säkerhetspolitik, men också med militäralliansen Nato. Samarbetet med Nato har fördjupats de senaste åren, men Sverige är inte medlem av Nato och omfattas därmed inte av ömsesidiga försvarsgarantier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.