Ledsna Siberian husky-hundar används nu i den ryska propagandan

Publicerad

Husse ringer glatt på dörren, med Siberian huskyn Sandy bredvid sig. I huset pågår en fest med hundar och deras ägare – men när värden upptäcker den ”ryska” hunden utanför, slängs dörren bryskt igen. Huskyn tittar upp på husse, och gnyr sorgset.

Siberian husky-videoklippet, textat på flera olika språk, har delats av en rad officiella ryska konton på sociala medier, bland annat ambassader, tillsammans med hashtagen #StopHatingRussians.

– Jag har inte sett något av det här slaget i rysk kommunikation förut. Det här är ett uppenbart debattinlägg, som förmodligen är ganska ovanligt. Det sker väl mot bakgrunden att Ryssland med viss förvåning har sett hur starka reaktionerna blivit på invasionen i Ukraina, säger Mattias Svahn till SVT Nyheter. Han är forskningschef på eGovlab vid Stockholms universitet och forskare inom mediepsykologi med fokus på desinformation.

I videon ovan kan du se klippet, och ta del av forskaren Mattias Svahns analys av vad Ryska staten kan förväntas uppnå med sin Siberian husky-strategi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.