Enligt en ny rapport från internationella naturvårdsunionen är lemurerna på Madagaskar nära utrotning. Foto: SVT

Ny rapport: Lemuren nära utrotning

Uppdaterad
Publicerad

103 av Madagaskars 107 lemurarter är starkt hotade. Det visar en ny rapport från internationella naturvårdsunionen IUCN. De små halvaporna finns bara på Madagaskar.

Tjuvjakt är ett av skälen till att lemurerna hotar att försvinna. Lemurer är populära och många är beredda att betala stora summor för att få en lemur som husdjur. Det finns också lokala sedvänjor där lemurkött ingår i kosten.

En annan orsak är den utbredda skogsavverkningen på ön utanför den afrikanska östkusten. Av Madagaskars urskogar återstår bara tio procent av det skogstäcke som en gång fanns.

Av de 103 arterna som listas som starkt hotade är det 33 som är akut utrotningshotade. En av dem är den lilla muslemuren som med sin vikt på 30 gram är världens minsta primat. Snart kan de enda lemurer som finns kvar vara de som föds upp i fångenskap.

Sjätte massutrotning hotar

Lemuren är bara en av många arter som finns med på listan över starkt hotade arter. IUCN varnar också att bardvalsarten nordkapare är på väg att försvinna. Bara 250 könsmogna individer beräknas finnas kvar.

Forskarna tror att klimatförändringarna är en av orsakerna. Varmare havstemperaturer driver rätvalarna norrut så de hamnat i de fartygsleder som trafikeras St Lawrencebukten i östra Kanada. På senare tid har det rapporteras om allt tätare incidenter där valarna kolliderar med fartyg eller fastnar i nät.

Återhämtning under coronapandemin

Enligt IUCNS rapport är världen på väg en massutrotning av olika arter, den sjätte massutrotningen på 500 miljoner år. Den här gången driven av människan.

En ljuspunkt är att ekosystem på olika sätt visar prov på återhämtningen under coronapandemin då den globala ekonomiska aktiviteten avtagit, enligt IUCN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.