Foto: SVT

Undantagstillståndet i Libanon förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Libanons parlament har förlängt undantagstillståndet i landet, vilket ger militären fortsatt utökad makt, rapporterar Al Jazeera. Detta på grund av det krisartade läget efter explosionen i Beirut.

Det var redan den femte augusti som ett undantagstillstånd infördes i landet, ett beslut som nu förlängts. Minst 200 personer ska ha dött och omkring 6 000 personer skadats vid händelsen, vars orsak ännu inte är helt klarlagd.

Armén har därmed makten att inskränka yttrandefriheten, mötesfriheten och pressfriheten.

De får även befogenhet att ta sig in i människors hem och gripa personer som man anser är ett säkerhetshot.

Samtliga av landets rättsfall ska även äga rum i militärdomstolar, något som fått kritik av bland annat människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Enligt SVT:s mellanösternkorrenspondent Stina Blomgren så är beslutet kontroversiellt även inom landet.

– Många oroas för att man sätter in större militär maktbefogenhet mot protesterna. Jag såg själv att man använde en stor mängd våld i helgen under protesterna, säger hon till SVT Nyheter.

Stora demonstrationer

Sedan explosionen har stora demonstrationer arrangerats i Libanon mot styret i landet, som förutom att ha pekats ut som ansvariga för händelsen anklagas för utbredd korruption. Demonstranter har mötts av tårgas och gummikulor av kravallpolis.

Tidigare i veckan beslutade regeringen sig för att avgå.

– Explosionen i Beirut var ett resultat av inhemsk korruption. Vi står tillsammans med folket i begäran om att de ansvariga för detta brott ställs inför rätta, sa Hassan Diab, då sittande premiärminister, efter beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.