Krisen sätter press på Libanons armé

Uppdaterad
Publicerad

I kollapsens Libanon har folkets löner förlorat 85 procent av sitt värde. Krisen väcker missnöje inom landets militär.

Mataffärer som stormas av desperata människor på jakt efter torrmjölk och socker. Vägar som blockeras av uppretade demonstranter. 

Allt oftare kallas Libanons militär in för att bryta upp våldsamma protester. 

Men även de soldater som ska garantera säkerheten när kriminaliteten i landet ökat har drabbats hårt av den krisande ekonomin. 

Nyligen höll Libanons arméchef Joseph Aoun ett uppmärksammat tal där han sa att landets soldater går hungriga. 

”Vill de ha en armé eller inte? Vill ni att armén ska stå på sina fötter eller inte? De bryr sig inte” sade han med tydlig adress till landets politiker.

Anonym soldat: Vi lider lika mycket som demonstranterna

En medlem i säkerhetsstyrkorna som uttalar sig anonymt till SVT säger att han fått det svårare att försörja sig. 

– För ett par år sedan var min lön värd 1200 dollar. Nu är den värd 120 dollar, berättar han 

 – Det är protester överallt och vi är alltid ute på gatan. Det är en stor press. Men samtidigt lider vi lika mycket som de som demonstrerar säger han.

Libanon har drabbats av en serie ekonomiska och politiska kriser sedan stora folkliga protester mot korruption och vanstyre bröt ut under hösten 2019. 

Arbetslösheten har stigit samtidigt som valutan förlorat 85 procent av sitt värde. Den ekonomiska kollapsen är det största hotet mot Libanons stabilitet sedan landets femtonåriga inbördeskrig.

Halva befolkningen räknas som fattig

I ett land där huvuddelen av all mat importeras har den kraschade valutan fått en direkt påverkan på människors vardag. Mer än halva befolkningen räknas idag som fattig. 

Under den senaste tiden har Frankrike och Turkiet donerat matpaket till Libanons armé. På sociala medier har det förekommit obekräftade uppgifter om att soldater ska ha hoppat av, något som enligt libanesisk lag straffas med fängelse.

 – Om jag inte vore soldat så skulle jag demonstrera på gatan. Men vi kan inte protestera för det är förbjudet, säger den anonyme soldaten till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.