Libanon har bildat en ny regering med den sunnimuslimske Saad al-Hariri som premiärminister. Arkivbild. Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Libanon har fått en ny regering

Uppdaterad
Publicerad

Politiska ledare i Libanon har nått en överenskommelse om att bilda en ny regering. Det kommer att bli den tredje regeringen med den sunnimuslimske Saad al-Hariri som premiärminister.

Saad al-Hariri har utlovat ekonomiska reformer för att skapa en hållbar utveckling i de offentliga finanserna.

Hizbollah, som var den stora vinnaren i parlamentsvalet i maj, kommer att få posten som hälsominister, uppger källor. Det kommer att ge den Iranstödda shiarörelsen en mer betydande roll än den haft i tidigare regeringar eftersom hälsodepartementet har den fjärde största budgeten i statsapparaten.

Utan styre i månader

Libanon har varit utan regering i drygt åtta månader. Landets komplicerade politiska system är uppbyggt på maktdelning efter religionstillhörighet, där presidenten är maronit (kristen), premiärministern sunnimuslim och talmannen shiamuslim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.