• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den tidigare premiärministern Rafik Hariri och hans son, Saad Hariri, som precis avgått från premiärministerposten. Foto: TT

Libanon är i ett politiskt kaos

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Spekulationsvågorna rullar höga om att Libanons premiärminister hålls mot sin vilja i Saudiarabien.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Riyadh förnekar det medan källor nära Libanons regering bekräftar för media. En sak är säker, premiärministerns avgång under en resa till Saudiarabien har kastat landet in i politiskt kaos. Ingen vet om eller när premiärminister Saad el Hariri återvänder till Beirut.

Saudiarabien och Kuwait har uppmanat sina medborgare att omedelbart lämna landet. Och Frankrikes premiärminister har landat i Riyadh och kommer att hålla samtal om situationen för Saad el Hariri under sitt besök.

De två ärkerivalerna Saudiarabien och Iran stödjer var sitt politiskt läger i Libanon. När spänningarna ökar mellan Mellanösterns två stormakter så fördjupas splittringen också här.

Sammanfaller med att situationen i Syrien stabiliseras

Det sunnitiska Saudiarabien under kronprins Mohammed Bin Salman har trappat upp konfrontationerna med det shiamuslimska Iran. De två stormakterna utkämpar proxykrig i bland annat Jemen och Syrien.

Tidsmässigt sammanfaller det som nu sker med att situationen Syrienkriget ser ut att stabiliseras till Saudiarabiens ärkefiende Irans fördel.

Iran har stort inflytande i Libanon. Iranstödda Hizbollah sitter i regeringen samtidigt som dess väpnade gren slåss på Bashar al Assads sida i Syrienkriget.

Frågan många ställer sig är om Saudiarabien vill isolera Libanon ekonomiskt – eller om man vill öppna fältet för militär eskalering mot Hizbollah vilket en del bedömare tror.

Kan rubba balansen

Under de senaste åren har politiska partier i Libanon lyckats motverka att de ökande spänningarna leder till fullskaligt våld i ett land som fortfarande är märkt av det långa inbördeskriget som pågick mellan 1975-1990.

Nu växer oron att de senaste händelserna rubbar den balansen.

Mycket tyder på att Libanon kommer att få svårt att forma en ny regering. Frågan är om de val som ska hållas till våren kan bli av.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.