Libanons president Michel Aoun. Foto: TT

Libanons president: Utesluter inte bomb

Uppdaterad
Publicerad

Libanons president utesluter inte att tisdagens explosion i en lagerlokal i Beiruts hamn orsakats av en bomb eller en raket, säger den hårt kritiserade ledaren enligt lokala medier. På torsdagen använde polisen tårgas mot demonstranter som protesterade mot regeringen.

Det är fortfarande en gåta vad det var som antände de 2 750 ton ammoniumnitrat som exploderade i Libanons huvudstad Beirut tidigare i veckan och ledde till över 150 människors död. Efter att den första chocken lagt sig riktades skarp kritik mot regeringen, presidenten och myndigheterna som kände till att det explosiva medlet förvarades i en lagerlokal, centralt i staden. 

Landets ledare har hittills inte kommenterat kritiken, men nu säger Libanons president Michel Aoun att ett annat land kan ligga bakom explosionen.

Explosioner i Beirut 2020

– Orsaken har inte fastställts. Det är möjligt att det handlar om en främmande makt genom en raket eller bomb eller något annat.

Våldsamma demonstrationer

En utredning ska slå fast hur ammoniumnitratet hamnade på platsen, hur det förvarades och om det exploderade på grund av vårdslöshet, en olycka eller genom inblandning av ett annat land, säger presidenten genom talespersoner. Kort efter explosionen figurerade uppgifter i libanesisk press att det kan ha varit svetsarbete som låg bakom tragedin.

På torsdagen greps 16 personer med kopplingar till Beiruts hamn i väntan på att utredningen ska bli klar. Samma dag blev en demonstration mot regeringen våldsam och kravallpolisen använde tårgas mot demonstranterna.

Ambassadör lämnade sin post

Enligt den statliga nyhetsbyrån NNA hade demonstranter bland annat tänt eld på föremål, plundrat affärer och kastat sten mot polisen. NNA uppger också att flera demonstranter skadades. En större regimkritisk protest planeras på lördag.

I går lämnade även Libanons ambassadör i Jordanien sin post och uppgav som skäl att den ”totala vårdslösheten” av landets myndigheter signalerar ett behov av nytt ledarskap.

Libanon är sedan tidigare hårt drabbat av en ekonomisk kris som kastat in nästan hälften av befolkningen i fattigdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosioner i Beirut 2020

Mer i ämnet