Efter att ha styrts av ett självutnämnt övergångsråd ska makten flyttas till ett provisoriskt parlament och en ny regering. Men utmaningarna är stora.
Den senaste veckan har valsedlar bränts, en väpnad grupp har stängt ner två oljeterminaler och i flera områden är säkerheten så dålig att oberoende valobservatörer inte kan närvara. Polis och militär har kraftsamlat för att lördagens val ska kunna genomföras utan våld.
På fredagskvällen kom uppgifterna om att en helikopter som transporterade valsedlar har skjutits ner utanför staden Benghazi i östra Libyen. Det rapporterar AFP och Reuters. Helikoptern träffades av luftvärnseld och tvingades nödlanda. En person ska ha dött.
-Många känner oro över att något kan hända på valdagen, men bevakningen är stark och läget känns säkert, säger svensk-libyske Shaban Elgale som kampanjar för ett av de liberala partierna i huvudstaden Tripoli.
Hotade med bojkott
Ett tecken på splittringen är det faktum att det styrande övergångsrådet NTC ändrade förutsättningarna för valet i sista stund. Efter hot om bojkott från det oljerika östra Libyen tappar det provisoriska parlamentet en av sina viktigaste uppgifter: Att utnämna en kommitté som ska ta fram en ny författning. I stället ska ett nytt, separat val hållas för att utse kommitténs medlemmar.
Till skillnad från sina post-revolutionära grannländer har Libyen inte någon enskild stark politisk grupp som kan hoppas på majoritet. Bedömare tror i stället på samarbete mellan islamistiska och liberala grupper. Även många liberaler vill att landets lagar ska ha muslimsk sharia som grund.
-Det libyska folket är knutet till islam som religion och som källa till lagstiftning, säger NTC-talesmannen Saleh Daroub.
Miliser stort problem
Libyen är ingen säker stat. Människorättsorganisationen Amnesty pekar i en ny rapport på att runt 4.000 människor sitter fängslade utan rättslig grund, oftast migranter från länder söder om Sahara och andra som anklagas för att vara Gaddafi-lojalister. Flera vittnar om misshandel och tortyr.
Amnesty kritiserar också övergångsrådet för att inte ha avväpnat miliserna. De spelade en stor roll i störtandet av Gaddafi men har nu blivit ett växande säkerhetsproblem.
-Vi hoppas att ett folkvalt styre kommer att ha större legitimitet för att kunna ta itu med detta. Annars riskerar Libyen att hamna ännu djupare i en ond spiral av våld och rättslöshet, säger Amnestys Libyenexpert Diana Eltahawy till.
Shaban Elgale ser också de laglösheten som en av de största utmaningarna i Libyen.
-Det är många som vet att de har en viss makt om de har vapen hemma. Vi måste få stark lagstiftning som kräver licens för att bära vapen och en nationell armé som alla libyer kan lita på.
Fakta
Faktaruta: Libyen går till val
* 2,7 miljoner väljare har registrerat sig till valet.
* 200 stolar i en nationell kongress ska fyllas.
* 3 700 kandidater deltar, antingen som oberoende eller på någon av de 142 partiernas listor.
* 629 av kandidaterna är kvinnor, främst kandiderar de för partierna.
* 142 partier deltar.
* Senaste nationella valet då libyerna fick välja mellan kandidater från olika partier hölls 1952 under kung Idris.