Premiärminister Matteo Renzi kommer att avgå efter beskedet att Italien säger nej till att ändra grundlagen, för att reformera landets parlamentariska system.
Nejsidan, som företrätts av bland annat högerpopulistiska Lega-Nord, förre premiärministern Silvio Berlusconi och populistpartiet Femstjärne-rörelsen fick nära 60 procent av rösterna.
– Italien behöver inte detta. Landet har väldigt dålig ekonomi och det är en turbulent tid för Italien och det är inte bra för Europa, säger Ann Linde.
Ta på allvar
Hon menar att valutgången i Italien riskerar att ge ytterligare vind i seglen för de högerpopulistiska krafter som bereder ut sig i Europa efter att Storbritanniens beslut att lämna EU och att politikerna har varit dåliga på att lyssna på folket.
– Man måste ta det på allvar. Folk tycker att EU ska fungera bra, men man ska göra viktiga saker som betyder något i stort och i vardagslivet, säger Linde.
Ett trendbrott
I helgen avgjordes också presidentvalet i Österrike. Valet stod mellan högerpopulisten Norbert Hofer och den fristående kandidaten Alexander Van der Bellen.
Ett av Hofers löften i valkampanjen var att begränsa EU:s inflytande. Hofers nederlag är enligt Ann Linde något av ett trendbrott i Europa.
– Det hade varit illa för Europa om man hade valt en så uttalat så högerpopulistisk president (Norbert Hofer Reds.anm) som dessutom sagt att han tänkte vara mer aktiv än vad presidentrollen är. Man hade gett kraft åt de högerpopulistiska stämningarna, säger Ann Linde.