Linde om utvecklingen: ”Ser mörkare ut senaste dagarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister börjar nästan tappa tron på en diplomatisk lösning av Ukrainakrisen, men betonar att det är det enda som kan rädda situationen. Hon påpekar att det pågår en global ansträngning för att skydda Ukraina, men beskriver samtidigt läget som mörkt, allvarligt och oroande.

– Ryssland kan välja att gå en diplomatisk väg eller en väg som leder till katastrof, säger Ann Linde (S).

Sveriges utrikesminister Ann Linde är en av många deltagare på den säkerhetskonferens som nu äger rum i Tyskland. Både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och utrikesminister Dmytro Kuleba är på plats och krisen i östra Europa har diskuterats intensivt under lördagen.  

– Läget blir mer och mer allvarligt för varje dag. Det är en gemensam bedömning från alla utrikes- och försvarsministrar som är på plats här i München, säger Linde. 

Hon menar att EU, USA, Nato och flera enskilda länder visar en enad front mot Ryssland i syfte att deeskalera den allvarliga säkerhetssituationen. Att upprätthålla trycket och upprepa hotet om massiva sanktioner från flera olika håll är viktiga åtgärder för att påverka Rysslands president Vladimir Putin, enligt Linde.

”Kan hända något när som helst”

Att Putin väljer diplomati och drar tillbaka trupperna från Ukrainas gränser är det enda som skulle kunna rädda situationen nu, menar Linde.  

– Det är det alla ansträngningar inriktar sig på, säger utrikesministern. 

Tror du fortfarande på en diplomatisk lösning? 

– Det ser mörkare ut nu bara de senaste dagarna. Det kan hända något när som helst.

Oroväckande tecken

USA:s president Joe Biden hävdar att Putin har bestämt sig för att invadera Ukraina och att det kommer att ske inom några dagar. Linde menar att det är omöjligt att veta om Putin har fattat ett sådant beslut, men att det finns alarmerande tecken som pekar ditåt. Hon nämner evakueringen från de ryskledda så kallade folkrepublikerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som ett exempel. 

– Det ser ut som att man vill ha en förevändning för att angripa och det är väldigt oroande. 

Inget krigshot mot Sverige 

Utrikesdepartementet försöker nu få kontakt med alla svenskar i Ukraina för att försäkra sig om att de har nåtts av uppmaningen att lämna landet. Ambassadpersonalen har även anpassats utifrån det försämrade säkerhetsläget.

Om det blir ytterligare attacker mot Ukraina kommer det att påverka hela Europa, men i nuläget finns det inget direkt krigshot riktat mot Sverige, enligt Linde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.