Vid den pågående säkerhetskonferensen i München, som behandlar aktuella frågor i säkerhets- och utrikespolitiken, är huvudämnet självklart: situationen i Ukraina. Trots det har huvudaktören, Ryssland, valt att inte skicka några delegater.
”Kommer försvara varje millimeter”
Mäktiga ledare från över 30 länder deltar på konferensen, tillsammans med många andra delegater. Huvudtalare efter en rad världsledare var USA:s vicepresident Kamala Harris, som valde att tala klarspråk:
– Jag kan med säkerhet säga att om Ryssland invaderar Ukraina så kommer USA tillsammans med våra allierade och partner att tillfoga Ryssland ekonomiska kostnader utan motstycke.
Harris listade vidare en rad vedergällningsåtgärder som USA kommer att komma med om det ändå sker, och var väldigt tydlig med att det handlar om mer än långtgående finansiella sanktioner.
– Vi kommer inte att stanna vid ekonomiska åtgärder. Vi kommer att ytterligare förstärka våra Nato-allierade på östra flanken. Tillsammans har vi faktiskt redan vidtagit åtgärder för att verka avskräckande och stärka vårt gemensamma försvar.
Ytterligare 6 000 amerikanska soldater har skickats till Rumänien, Polen och Tyskland och 8 500 soldater försatts i höjd beredskap i USA. Kamala Harris upprepade samtidigt president Joe Bidens ord om att landets styrkor inte kommer att sättas in i Ukraina.
– Men de kommer att försvara varje millimeter av Natos territorium.
Enat budskap
Västländerna har den senaste tiden gjort en tydlig poäng av att visa upp en enad front gentemot Ryssland. Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, som gick hårt åt president Vladimir Putin i sitt tal, utfärdade en varning mot Ryssland att ”omfattande ekonomiska sanktioner väntar” mot Moskva vid ett militärt angrepp.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg lyfte att det inte för sent att vända om.
– Vi ber återigen Ryssland om att göra det man säger, att ta tillbaka sina trupper från gränsen mot Ryssland. Det är inte för sent ännu för Moskva.
Om Ryssland ändå väljer att gå till angrepp kommer det enligt Stoltenberg att vara kontraproduktivt.
– Om Kremls mål är att få mindre Natonärvaro vid sina gränser så kommer det här bara innebära motsatsen, säger Stoltenberg, och tillägger att man ”kommer ta till alla åtgärder för att skydda sina allierade”.