Linde framför EU:s kritik till Lavrov: ”Hoppas de släpper Navalnyj”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) reser i nästa vecka till Moskva för ett möte med Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov.

Linde ska då framföra Sveriges och EU:s samlade kritik mot landets hantering av Aleksej Navalnyj.

– Jag hoppas de lyssnar på ett enat EU och släpper Navalnyj och de tillfångatagna, säger Ann Linde.

Över 3000 demonstranter greps runt om i Ryssland under lördagen i samband med protester till stöd för den gripna oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

EU:s utrikesministrar är kritiska till gripandena och under ett inplanerat möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov på tisdag i nästa vecka ska Ann Linde framföra både Sveriges och EU-ländernas kritik.

– Under den bilaterala delen av mötet kommer jag framföra vår samlade oro för Navalnyj och alla de andra som demonstrerat på ett fredligt sätt, säger Ann Linde.

Vad hoppas du uppnå?

– Jag hoppas de lyssnar på ett enat EU och släpper Navalnyj och de andra som är tillfångatagna bara för att de uttryckt sina protester på ett fredligt sätt.

Inga sanktioner från EU

EU:s utrikesministrar samlades i Bryssel på måndagen och diskuterade bland annat lördagens gripanden i Ryssland. Men inga sanktioner är i detta läget beslutade mot Ryssland.

Ann Lindes litauiske kollega Gabriel Landsbergis är en av de utrikesministrar i EU som driver sanktionslinjen hårdast och han vill att EU använder sig ett det nya sanktionssystem som unionen beslutade om i december.

– Människorättsövergrepp, oavsett om de sker i Minsk, Moskva eller Hongkong, kommer inte att tolereras, sa Landsbergis under mötet i Bryssel.

Under det tre timmar långa mötet med Lavrov på tisdag ska Ann Linde även i egenskap av ordförande i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, diskutera konflikterna i Ukraina, Georgien och Transnistrien i Moldavien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.