Migraten på medelhavet/David Boati

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationspakten i EU klar – se SVT:s utrikesreporter David Boati berätta om tre tyngpunkter i pakten. Foto: SVT arkiv/Karin Fallenius

Lista: Migrationspakten i EU klar – det här innebär den

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av förhandlingar har EU nu kommit överens om den omtalade migrationspakten – men vad innebär överenskommelsen egentligen?

Målet: Färre ekonomiska migranter

Färre människor som saknar asylskäl ska komma till Europa och fler av dem som får avslag ska återvända. Så kan syftet med pakten sammanfattas.

Ambitionen är att göra livet svårare för människosmugglare och för länder som använder migranter som ett slags vapen mot Europa.

Det fanns också en press att få detta i hamn innan EU-valrörelsen drar igång – förhoppningen är att den uppslitande frågan om migration inte ska överskugga allt annat i valrörelsen.

Vad finns inte med?

Elefanten i rummet, som inte finns med i pakten, är samarbeten med länder utanför EU. Det absolut effektivaste sättet att hålla människor som saknar asylskäl utanför Europa är ju att de inte ger sig av överhuvudtaget. Dessutom måste ju alla de som ska skickas tillbaka tas emot av något land, det har hittills varit ett av problemen med att få människor att återvända.

Kritiken

Pakten kritiseras från flera håll: Både för att strida mot mänskliga rättigheter – att människor kommer hållas under fängelseliknande förhållanden och att asylrätten urholkas.

Men också från andra hållet, att det fortfarande kommer finnas incitament att ta sig till Europa irreguljärt eller illegalt. Och att detta inte borde vara gemensam EU-politik, varje land ska själv få styra över vilka som släpps in och inte.

Se listan i videon ovan för några av huvuddelarna i överenskommelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.