Sju mil norr om Neapel i Italiens västkust äger LO, TCO och Kooperativa Förbudet gemensamt två semesteranläggningar i Italien. Riva del Sole och La Serra. Medlemmar i fackföreningarna har sedan slutet av 1960-talet kunnat semestra där för rabatterat pris.
De har kunnat bada i Medelhavets kristallblå vatten längs en sex kilometer lång privat strand, bada i två pooler, äta i restaurangerna, dricka i barerna och spela på tennisbanan – ständigt nära nationalparken Roccamonfina. I närheten finns Neapel, Pompeji och Sorrento.
I dag går de ”funktionella och enkelt inredda” lägenheterna att hyra via resesajter.
Såldes 2014
Allt det här ägdes alltså gemensamt av de fackliga organisationerna, tills det såldes i oktober 2014 för 4,1 miljoner kronor, vilket tidningen Affärsvärlden först rapporterade.
Summan var så anmärkningsvärt låg att italiensk polis under en längre tid har utrett affären. Italiens största dagstidning La Repubblica har rapporterat att värdet på semesteranläggningen uppskattas till motsvarande 140 miljoner kronor.
Köpare uppges ha maffia-koppling
Den nuvarande ägaren – som fackföreningarna sålde till – har enligt italienska medier koppling till maffian Camorran i Italien.
Förra veckan fick semesterbyn La Serras lägenheter, som i dag heter Italy Village, besök av polisen. 43 av lägenheterna ska ha sålts av den nye ägaren med en vinst på 20 miljoner kronor, enligt tidningen Il Mattino. Polisen misstänker att uppstyckningen av anläggningen skett på ett olagligt sätt.
SVT:s fotograf blev under söndagen bortkörd från anläggningen och personer på plats försökte stoppa våra utsända när de skulle lämna platsen.
Facket blev överraskade
Annika Nilsson, kanslichef på LO och nuvarande ordförande för den återstående semesterbyn Riva del Sole, blev överraskad när hon fick beskedet om att delar av La Serra sålts.
De svenska fackförbunden hade vid försäljningen fått beskedet att hela anläggningen måste säljas, den fick alltså inte säljas i delar.
– Vi gjorde bedömningen att det inte var tillåtet enligt gällande detaljplan: Om jag har förstått italiensk media så är det precis det som myndigheterna i Italien har slagit ner mot – att nuvarande ägaren inte har följt regelverket, säger Annika Nilsson.
”Semesterbyn var svårsåld”
Att La Serra såldes för fyra miljoner beror enligt Annika Nilsson på att semesterbyn var svårsåld och gick med ett par miljoner minus varje år. Och till slut återstod alternativet att investera i båda de italienska semesteranläggningarna. Det skulle innebära dyra installationer av värme, vatten, avlopp och inre renoveringar. Eller att sälja.
– Vi gjorde den affärsmässiga bedömningen att vi inte hade möjlighet att göra investeringar i bägge anläggningarna och då fick vi välja en av dem att behålla och göra de nödvändiga investeringarna, säger Annika Nilsson.
Valet föll på att behålla de 182 lägenheterna i Riva del Sole norr om Rom. Verksamheten drivs separat – och påverkar inte medlemmarna, berättar Annika Nilsson.
LO följer utredningen i Italien. Om det visar sig att något felaktigt har skett, kommer den fackliga centralorganisationen att överväga juridiska åtgärder mot La Serras nye ägare, enligt Annika Nilsson.