– Vi vill istället dela ut stipendiepengar, så fler kvinnor kan får möjligheter. Vi tycker inte det är så idag. Vi har inte möjlighet att hålla den standard som är rimligt på stugorna, säger LO-ombudsmannen och stiftelsens ordförande Carina Paulsson.
LÄS MER: Manlig före detta anställd hyr billig kvinnostuga
Redan i höst kan ett trettiotal stugor försvinna då den mycket attraktiva marken ska säljas. Inom några år ska sedan resten av stugorna och fastigheterna på området säljas av. Enligt styrelsen ska pengarna istället användas till semesterstipendier för behövande kvinnor.
En av de arbetarkvinnor med låg inkomst som hyr en stuga är Ann Kristin Wennerström. Hon har hyrt till och från i 25 år.
– Jag tycker det är så sorgligt. Det här stället är så speciellt för oss kvinnor och det har betytt väldigt mycket för mig.
Hur tycker du LO och Livs skött detta?
– De har skött det väldigt dåligt, de har ingen tanke på oss som bor här. Nu är det bara vinstintresse och man vill sälja ut, säger Ann Kristin Wennerström.
Styrelsen har tidigare ansökt hos Kammarkollegiet för att ändra stiftelsens stadgar men fått nej. Men när man med hjälp av en advokatbyrå gjorde om ansökan i våras med argumentet att stiftelsens ekonomi var för dålig så gick Kammarkollegiet med på att ändra stiftelsens syftesstadgar, något som är ovanligt.
LÄS MER: Många skandaler kring stugorna
– Allt jag har att säga står i beslutet, säger advokatfiskalen Ingemar Carlsson som tillägger att han inte besökt området eller talat med något av kvinnorna som bor där.
På en hög udde i Nacka, med utsikt över inloppet till Stockholms stad, ligger i dag omgivna av gamla ekar ett hundratal små röda stugor.
Det som gör det unikt är att enbart kvinnor med låg inkomst får hyra stugorna.
Kämpade för kvinnorna
Den stridbara bryggeriarbeterskan Anna Johansson-Visborg var med och grundade en Sveriges första fackföreningar för kvinnor. Hon kämpade för kvinnors rösträtt och höjda löner.
Hon såg tidigt att många kvinnor trots semesterrätt inte hade råd till ledighet.
Redan på 20-talet började hon bygga upp området med stugor och semesterhem som hon senare donerade till en stiftelse.
Styrelsen har upplåtit en stor del av fastigheterna på området till privata företag för att kunna finansiera verksamheten. Bland annat har stiftelsen låtit börsnoterade Attendo bygga ett stort exklusivt äldreboende på området. Samtidigt har man låtit stugorna förfalla på grund av bristande underhåll. Trots det har stiftelsen under flera år gjort stora förluster. Under 2016 var förlusten närmare 600 000 kronor.
Vem var Anna Johansson-Visborg?
Anna Johansson-Visborg föddes 1885 i Beateberg vid Sjön Viken i Västergötland. Hon jobbade som sömmerska och servitris innan hon flyttade till Stockholm där hon arbetade som bryggeriarbeterska.
Hon anses tillsammans med Kata Dahlström vara den viktigaste kvinnan i tidig svensk arbetarrörelse.
Hon var med när en av de tidigaste kvinnliga fackföreningarna, Fackföreningen för bryggeriarbeterskor, grundades 1901 och hon blev dess första ordförande.
Anna Johansson-Visborg var en pionjär med att organisera lågavlönade kvinnor. Hon var också politiskt engagerad och hade en framträdande roll inom den socialdemokratiska arbetarrörelsen. Till exempel blev hon som första kvinna invald i motsvarande Stockholms kommunstyrelse och hon slogs för kvinnlig rösträtt.
Hon drev bland annat bostadsfrågor. Efter att hon börjat göra egna fastighetsaffärer engagerade hon sig i att det skulle byggas ett hus på Kungsholmen för lågavlönade kvinnor. Höghuset ligger i slutet av Flemminggatan och kallas kvinnohuset.
Johansson-Visborg och hennes make drev även ett antal biografer i Stockholmsområdet. Hon donerade sedan sin förmögenhet till de två stiftelser som i dag bär hennes namn.
Stiftelsen Anna Johansson-Visborgs Minne driver en semesteranläggning för behövande kvinnor med ett hundratal små stugor i Nacka utanför Stockholm.
Anna Johansson-Visborgs stiftelse driver hyreshusen på Kungsholmen och Södermalm i Stockholm.
Huvudmän för stiftelserna är fackförbunden Livs och LO:s Stockholmsavdelning.