• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Londons borgmästare Sadiq Khan och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth / AFP

Londons borgmästare pressar på för ny brexit-omröstning

Uppdaterad
Publicerad

Londons borgmästare Sadiq Khan driver på för att försöka få till en andra omröstning om brexit. Han är rädd att Storbritannien hamnar i en situation där de får lämna EU med en dålig överenskommelse eller i ett ”no-deal”-scenario, skriver han i ett nytt utspel.

Det är i en debattartikel som Sadiq Khan, borgmästare i London och Labour-politiker med stort inflytande i partiet, propagerar för en ny omröstning och samtidigt går till hårt angrepp mot premiärminister Theresa May och den förre utrikesministern Boris Johnson.

Sadiq Khan skriver att han oroas alltmer över att Storbritannien och EU inte kommer att nå någon överenskommelse om hur relationen ska se ut efter brexit. Han klandrar den sittande regeringen för hur de hanterar förhandlingarna och menar att risken är stor för att Storbritannien landar i ett dåligt avtal med EU eller till och med en ”no-deal”-brexit – ett utträde helt utan överenskommelser med unionen.

Brexit

Flera alternativ

Han ställer sig nu bakom idén om en ny omröstning där britterna får säga sitt – igen. Men den här gången ska medborgarna dels kunna rösta för att stanna i EU, men utöver det också kunna välja vilken typ av överenskommelse som ska slutas, om lämna-sidan skulle vinna återigen.

Premiärminister Theresa Mays nuvarande plan ser hon som en mellanväg mellan en hård och en mjuk brexit. Kritik mot planen har kommit från flera håll. Vissa anser att den innebär en allt för hård brexit, medan andra tvärtom tycker att den borde vara ännu hårdare.

Genom sitt utspel sätter Sadiq Khan press på Jeremy Corbyn, ledaren för socialdemokratiska Labour, att också stödja idén om en andra omröstning. Detta bara en vecka innan den årliga stora konferensen där riktningen för Labours arbete stakas ut.

Lämnar EU 29 mars

Sittande premiärministern Theresa May som företräder konservativa Tories har vid ett flertal tillfällen gjort klart att det inte kommer att bli någon andra omröstning. Istället är det i parlamentet förhållandena kring utträdet kommer att avgöras, säger hon.

Storbritannien planerar att lämna EU 29 mars 2019.

Fakta: Vägen mot brexit

23 juni 2016: Invånarna i Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May överlämnar det formella utträdesbeskedet till EU.

19 juni 2017: De första förhandlingarna om ett utträdesavtal inleds i Bryssel.

8 december 2017: En första principöverenskommelse nås om grunderna i utträdet.

19–20 oktober 2018: EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel i hopp om att kunna godkänna en färdig uppgörelse. I korridorerna mumlas om att ett extra toppmöte kan komma att krävas i november.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsperiod.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet