Svenske Johan Gustafsson och sydafrikanske Stephen McGown kipnappades båda av al-Qaida i Mali 2011. Foto: TT/Youtube

Lösensummor för kidnappade finansierar al-Qaida-terror

Uppdaterad
Publicerad

Den sydafrikanska humanitära hjälporganisationen Gift of the Givers långvariga och envisa arbete var en viktig orsak bakom Johans Gustafssons frigivning. Men om hans kidnappare – terrorgruppen AQIM (al-Qaida i Nordafrika) – också fick en lösensumma för svensken är oklart. Enligt New York Times ska dock 33,6 miljoner kronor ha betalats för sydafrikanen Stephen McGown. McGown kidnappades samtidigt med Gustafsson i Mali 2011 och släpptes en månad efter Gustafsson.

Grundaren av Gift of the Givers, Imtiaz Sooliman, har inte bekräftat uppgiften om att en lösensumma ska ha betalts ut för McGown. Men när McGown frigavs i början av augusti, sa han så här till den sydafrikanska Tv-kanalen New Africa Channel.

”De kidnappade är en handelsvara. Om handelsvaran dör kammar terroristerna noll. Därför behandlas gisslan mycket bra av al-Qaida. Men al-Qaida kan också komma med andra krav än pengar.”

Svensk man kidnappad i Mali

LÄS MER: Sydafrikanen om frigivningen: Trodde att det var ett skämt

Kidnappning genomförs av kriminella nätverk

I en lång detaljerade artikel från 2014 redogör tidningen New York Times för resultatet av ett omfattande journalistiskt grävande om al-Qaidas kidnappningar. Efter att ha intervjuat terrorister, frigivna kidnappningsoffer, regeringstjänstemän, diplomater och mellanhänder uppskattade tidningen att al-Qaida tjänade 125 miljoner dollar på lösensummor från kidnappade under åren 2008 till 2014.

När al-Qaida-grupper började kidnappa västerländska turister i Nordafrika år 2003, var allt mycket improviserat. Men med åren har, enligt tidningen, en slags kidnappningsmanual arbetats fram.

Själva kidnappningen utförs av kriminella nätverk på uppdrag av al-Qaida som betalar en riskpremie till nätverken. När förhandlingarna sedan kommer igång finns mellanhänder som enligt New York Times får tio procent av lösensumman.

TV: Gustafsson: ”Möttes av tårögda svenska poliser”

Styrs från Pakistan

Fångenskapen börjar annars med en lång tystnad för att göra gisslans anhöriga och hemland nervösa och förhandlingsvilliga. Kidnappningarna styrs centralt från Pakistan, al-Qaidas historiskt starkaste fäste.

Europas länder har skrivit på ett avtal att inte betala lösensummor. Men i praktiken bryter de flesta länder mot avtalet. Det enda land i Europa som envist vägrar är Storbritannien. Det resulterade i att 61-årige Edwin Dyer, en britt som kidnappades i Mali 2009, dödades av al-Qaida. En schweizare och tysk som kidnappades samtidigt släpptes däremot sedan en lösensumma på åtta miljoner euro ska ha betalats ut, enligt New York Times.

Även USA vägrar att betala lösensummor. Och USA är oerhört irriterade på de länder som betalar för att få sina medborgare fria. Pengarna möjliggör inte bara nya terrordåd utan försätter också våra medborgare i fara, säger en amerikansk regeringstjänsteman till New York Times.

LÄS MER: Johans resekompis om kidnappningen: ”Var helt overkligt”

Lösensummor vanligaste orsaken till frisläppning

Ibland görs lyckade fritagningsförsök. Sjaak Rijke, en holländare som också kidnappades samtidigt med Gustafsson och McGown, befriades av fransk militär. Men fritagningsförsök är svåra och riskabla. Kidnapparna ligger alltid ett steg före, de har ofta bättre lokal kännedom och betalda ögon och öron över allt.

Enligt New York Times undersökning är lösensummor den vanligaste orsaken till varför européer släpps ur al-Qaidas fångenskap. Men ibland kräver al-Qaida också vapen, att regeringstrupper retirerar från al-Qaidas områden eller att deras gripna medlemmar ska släppas.

TV: Kidnappade Mali-svensken släppt

Svenska regeringen förnekar lösensumma

En regeringstjänsteman från Burkina Faso klagar enligt New York Times på att han flera gånger uppvaktas av ”aggressiva” västdiplomater som krävt att gripna al-Qaida medlemmar ska släppas för få loss européer från al-Qaidas fångenskap.

Svenska regeringen förnekar att pengar betalats för Johan Gustafssons frigivning. Men alldeles oavsett om så är fallet eller inte, är förstås en stor lösensumma till ökända terrorister inget som en ansvarig politiker kan eller vill bekräfta.

TV: Detta har hänt: Kidnappades under mc-resa genom Afrika

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet