Den årliga koncentrationen av mikropartiklar (2,5 mikrometer eller mindre) per kubikmeter

Luftföroreningar dödar mest i världen

Uppdaterad
Publicerad

Luftföroreningen ökar alarmerande i världen. På bara fem år har luftföroreningarna stigit med 8 procent och skördar nu fler liv än både hiv och malaria.

Över tre miljoner dödsfall per år beror på luftföroreningar och är den största dödsorsaken i världen, visar ny data från WHO. På grund av snabb urbanisering med växande städer tros siffrorna dubblas innan år 2050.

– Vi har en världshälsokris i flera länder. Luftföroreningarna blir värre i rekordfart vilket orsakar stor förödelse gällande människors hälsa. Det här är ett av de största globala problemen vi står inför och det kan ha förödande konsekvenser på samhället, säger Maria Neira, ansvarig för Public Health på WHO i Geneve till The Guardian.

Utvecklingsländer mest utsatta

Datan från WHO visar att det är just snabbt växande städer i utvecklingsländer som är mest utsatta. Hela populationer blir oförmögna att undvika utsläppen som kommer från både industrier, transporter och inomhuseldning.

98 procent av städer i låg- och medelinkomstländer med fler än 100.000 invånare överskrider de riktlinjer WHO har för luftföroreningar. I höginkomstländer ligger procenten på 56.

– När den dåliga luften lägger sig över våra städer drabbas de mest utsatta – de yngsta, äldsta och fattigaste, säger Flavia Bustreo, tillförordnad generaldirektör på WHO till The Guardian.

Olika typer

En rad olika partiklar har mätts. Två av dem kallas PM2,5 och PM10. PM2,5 är mindre och farligare medan PM10 är större men mindre farlig.

Många städer i Indien, Mellanöstern och sydöstra Asien ligger högt uppe på listan över värst utsatta områden.  Vissa städer har upp emot fem till tio gånger så höga föroreningsnivåer än WHO rekommenderar.

Högst upp på listan av mest PM10-förorenade städerna i världen är Onitsha i sydöstra Nigeria. Nivåerna där ligger på nästan 600 mikrogram PM10 per kubikmeter. Det är ungefär 30 gånger högre än WHO:s rekommenderade 20 mikrogram per kubikmeter.

Stora mörkertal

Men det är svårt att få exakta siffror på grund av en del bortfall i statistiken. WHO menar att endast en handfull av Afrikas länder mäter sin luft efter farliga partiklar. Detta innebär att läget mest troligt är värre än vad den nya datan visar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.