Luxleaks: Två visselblåsare dömda till villkorligt fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsarna Antoine Deltour och Raphael Halet dömdes idag till villkorligt fängelse i 12 respektive 9 månader och böter på 1.500 respektive 1.000 euro i en domstol i Luxemburg.

De båda männen hade läckt handlingar från revisionsbyrån PWC som visade att Luxemburg gett storföretag extremt förmånliga skatteavtal.

De två ska också betala ett symboliskt skadestånd på en euro till sin forna arbetsgivare.

Svenska företag i skatteavslöjande

Journalisten Edouard Perrin, som också var åtalad, frikändes av domstolen, rapporterar den luxemburgska nyhetskanalen RTL.

Antoine Deltour, som liksom de andra två åtalade är fransk medborgare, åtalades för att ha lämnat sekretessbelagd information till en journalist.

Avslöjandena, som gått under namnet Luxleaks, har av Luxemburgs finansminister kallats den ”värsta attack som Luxemburg utsatts för i historien”.

Ikea och Amazon

Affären, som briserade 2014, berör internationella storföretag såsom Amazon och Ikea.

Som Luxemburgs premiärminister och finansminister de senaste trettio åren har EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker också dragits in i härvan.

Visselblåsarna anklagas för att ha stulit dokumenten och för att ha avslöjat företagshemligheter. Åklagaren hade yrkat på 18 månaders fängelse.  Journalisten Edouard Perrin, som tagit emot och skrivit om dokumenten, stod även han inför rätta men friades alltså.

Genom sina advokater meddelade Raphaël Halet och Antoine Deltour att de kommer att överklaga domen, skriver RTL.

Demonstrationer och stöd

De åtalade får starkt stöd i sociala medier och av en stödkommitté som bildades tidigare i år. Enligt RTL finns även ett starkt stöd hos allmänheten.

Utanför domstolen demonstrerade människor mot skatteflykt och till stöd för visselblåsarna. Efter domen lät reaktionerna inte vänta på sig. Bland andra miljöpartistiske EU-parlamentariker Max Andersson beklagar domen.

– Det är inte rätt att de som har agerat för allmänhetens bästa blir dömda och att de stora företagen går fria. Det borde vara en grundläggande rättighet att avslöja oegentligheter på jobbet. Detta visar hur viktigt det är med ett heltäckande skydd för visselblåsare, skriver han i ett uttalande.

Läs om Luxleaks här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet