Familjen Wallenbergs riskkapitalbolag EQT är ett av de hundratals företag vars affärsupplägg med upp till åtta led av holdingbolag i olika länder nu blivit tillgängligt genom de läckor från revisionsbyrån Price Waterhouse Cooper.
EQT hävdar att syftet med uppläggen är att skydda investerare från dubbelbeskattning och säkra lånefinansiering, men varför det behövs så många bolagsled vill förtegatets vd inte svara på.
– Det vet jag inte. Det kan finnas flera skäl, jag vet faktiskt inte, säger Thomas von Koch till SVT.
Många led
Dokument som läckt från skatterådgivarna PWC i Luxemburg visar att EQT:s företag har bolagsstrukturer med upp till åtta lager i till exempel Luxemburg, Holland, Polen, Sverige och Guernsey. Investerare kan satsa via bolag i Cypern och Malta. I strukturerna används ofta bolag i en rad lågskatteländer.
Det är i Luxemburg man kunnat få förhandsbesked från skattemyndigheten på att uppläggen skall godkännas, och inte leda till dubbelbeskattning för investerarna. Just detta är en förutsättning för att investerare skall våga investera, vilket man enligt Thomas von Koch inte får i exempelvis Sverige, och enligt EQT:s vd är det inte en slump att det istället sker just i lågskatteländer.
– Nej, det finns flera skäl, dels för att skydda investerarna, och sen tittar vi över riskerna och vi tittar på skattekostnader.
Många bolag kan i Luxemburg få en effektiv skatt på en procent eller ännu mindre, trots att den officiella bolagsskatten är 29 procent och enligt Thomas von Koch tas inte lånen för att undvika att betala skatt, utan för att finansiera verksamheten.
– De skatteeffekter som uppstår, de uppstår för att vi har lån, men vi tar inte lånen för att slippa skatt, utan för att det är det billigaste sättet för oss att finansiera verksamheten.
Villkor för intervju
En förutsättning för att EQT:s vd skulle ställa upp på SVT:s intervju kring dessa känsliga frågor var att det i förväg preciserats exakt vilka företagsupplägg frågorna skulle gälla.
Dessa var bara tre, men trots det blev svaren tunna när frågorna kretsar kring vilket syftet alla olika led av holdingbolag tjänar.
På frågan kring varför det behövs två olika bolag på Gurnsey, svarar Thomas von Koch med ett kortfattat: ”Jag vet inte” och på frågan kring vilket syftet är bakom de andra bolagen svarar EQT:s vd att han är osäker.
– Jag vet inte om det är för att skydda investerare eller vad det är, nej, jag vet inte.
Även vad gäller frågan kring det faktum att pengar studsar via Polen när EQT köper ett amerikansk gasbolag och huruvida det handlar om skatteplanering är Thomas von Koch osäker.
– Jag vet inte det heller. Det kanske är skatteplanering, men om du letar aktieägarlån är inte det avdragsgillt i Sverige.
Upplägg har ändrats
De läckta dokumenten rör upplägg från 2009 och 2010. Sedan dess har lagarna skärpts, och flera av EQT:s upplägg har förändrats. Dock har man fortfarande kontor i Luxemburg, där de anställda sköter holdingbolagen, men hur många bolag som finns där vet inte företagets vd.
– Det vet jag inte, säger Thomas von Koch, till SVT.
Ikea: ”Vi betalar skatt”
Ikea är ytterligare ett av de svenska bolag som figurerar i dagens avslöjande från Luxemburg.
SVT har sökt en representant från den svenska möbeljätten och fått nedanstående skriftliga kommentar från pressavdelningen till de publicerade uppgifterna:
”Inter IKEA Group betalar skatt i enlighet med lagar och regler på de marknader där vi är verksamma. Den effektiva bolagsskatten för Inter IKEA Group som helhet varierar från år till år, och är för närvarande cirka 14%. Dessutom betalar våra olika företag stora summor i lokala skatter såsom fastighets- och andra företagsrelaterade skatter.”
EQT:s svenska portföljbolag
Riskapitalbolaget ETQ:s svenska portföljbolag är:
Academedia
Anticimex
Munksjö
IP-only
Coromatic group
Dometic group
Atos medical
Hector raill
Swedgas
Källa: EQT