Macron och Putin överens om att söka diplomatisk lösning

Publicerad

Presidenterna Vladimir Putin och Emmanuel Macron ska enats om att intensifiera sina diplomatiska ansträngningar, rapporterar flera medier på söndagen.

Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes dito Emmanuel Macron ska under ett telefonsamtal ha enats om att ”intensifiera” sina diplomatiska ansträngningar och att verka för ett eldupphör, rapporterar flera medier. Både Macrons stab och Kreml bekräftar uppgifterna för nyhetsbyrån Reuters.

Putin och Macron ska ha enats om ett möte på måndagen med utrikesministrarna i det så kallade Normandieformatet, enligt ett uttalande från Kreml. I gruppen ingår Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike.

Planerar tillbakadragande

Enligt uppgifter i ryska medier ska också utrikesministern Sergej Lavrov tala i telefon med Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian på måndagen.

Enligt Macrons stab ska Putin ha sagt sig planera ett tillbakadragande av ryska soldater från Belarus så snart de pågående militärövningarna i landet är avslutade.

Den franska presidenten ska enligt staben överlägga om Ukraina med USA:s president Joe Biden och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ”inom några timmar”.

Ryska krav på säkerhetsgarantier kvarstår

Putin återupprepar kravet om att USA och Nato måste ta de ryska säkerhetsgarantierna på allvar, enligt AFP.

Kreml lade i mitten av december fram en lista med 17 punkter som Ryssland vill ha som säkerhetsgarantier mot väst. Ryssland vill bland annat utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

”I avsaknaden av en vilja från amerikansk sida om att förhandla bestämda och legalt bindande garantier från USA och dess allierade, så blir Ryssland tvingat till att svara, även med militärtekniska åtgärder”, skrev ryska UD nyligen i ett hot.

Blankt nej från Nato

Nato säger blankt nej till de ryska kraven om att lämna Östeuropa och sätta stopp för nya medlemskap, enligt generalsekreteraren Jens Stoltenbergs uttalande till Ekot och

och andra nordiska journalister i januari.

Att Ryssland vill diktera andra staters val strider mot internationell rätt, menar Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) som kallat Rysslands krav för ”oacceptabla”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.