Blå lagunen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Borde jag vara orolig?” Se turisternas reaktioner på att området runt Blå lagunen har stängts. Foto: RUV

Risk för vulkanutbrott på Island – stad evakuerad

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i den isländska kuststaden Grindavík sydväst om Reykjavik har evakuerats efter en varning om ett stundande vulkanutbrott och isländska myndigheter har utlyst ett undantagstillstånd.

Det är efter en serie kraftiga jordbävningar på Reykjaneshalvön på sydvästra Island som man varnar för en ökad sannolikhet för ett vulkanutbrott i regionen. Totalt har 500 jordbävningar registrerats i området mellan fredag kväll och lördag morgon – 14 av dem med en magnitud på över 4,0.

Aktiviteten tyder på ett intrång av magma under staden Grindavík, uppgav Islands meteorologiska institut strax innan midnatt på fredagen.

”Mot bakgrund av detta har polischefen på Sudurnes, i samarbete med civilskyddsmyndigheterna, beslutat att evakuera Grindavík”, skriver vädermyndigheten.

Blå lagunen stängs

Den berömda turistattraktionen Blå lagunen utanför Islands huvudstad stängdes i torsdags på grund av risk för ett eventuellt vulkanutbrott.

Isländska medier rapporterar om skräckslagna turister, och att bland annat gäster på Blå lagunens hotell ska ha gett sig av i panik mitt i natten.

Lagunens ledning skriver att man tagit ”ett proaktivt beslut” att stänga i en vecka, trots att myndigheterna inte höjt varningsnivån. På företagets sajt erkänns att ”gästernas upplevelse har störts av seismisk aktivitet”, samt att ”våra anställda drabbats av varaktig stress”.

Stor mängd magma

Det är ännu inte möjligt att avgöra var och om magman kommer att tränga igenom, men mängden magma är signifikant större än vid tidigare utbrott i vulkanen Fagradalsfjall, enligt vädermyndigheten.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över ”den mittatlantiska ryggen”, där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna glider isär.

Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större akut fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre utbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.