Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyttegravar, granatkastare och draktänder – så bygger Ryssland försvaret vid frontlinjen. Hör svenske majoren om Ukrainas chanser att bryta igenom det ryska försvaret. Foto: SVT/AP Photo/Libkos

Majoren: Så kan Ukraina bryta sig igenom ryska fronten

Uppdaterad
Publicerad

Trots västs resurser till Ukraina är framstegen i kriget mot Ryssland begränsade. Major Roger Djupsjö beskriver kriget som en brottningsmatch där Ukraina är den lilla jätten – med bättre teknik.

– Det är två jättar som slåss och man söker varandras svagheter.

Närmare 500 000 ryska och ukrainska soldater har hittills dödats och/eller skadats i kriget enligt amerikanska källor, rapporterar New York Times.

Major Roger Djupsjö har utbildat både befäl och soldater i Ukraina. Han har nära kontakt med en officerskollega i södra Ukraina som berättar att många soldater har förlikat sig med tanken på död.

– Livet hänger på en skör tråd. Det kvittar i vissa fall hur skicklig man än är för det finns risk att man kan dö ändå. Otur innebär att man är på fel plats vid fel tillfälle och då kan till exempel en granat i närheten ta ihjäl en, säger Djupsjö i SVT:s Aktuellt.

Tror på framgång för Ukraina

Enligt Djupsjö har Ukraina utrustningen som krävs för att bryta sig igenom den ryska fronten trots att de är betydligt färre än motståndaren.

– De som anfaller bör vara upp till fem gånger fler och det är inte Ukraina, men man har den här överlägsenheten i teknik och det är den man försöker utnyttja istället. Jag är helt säker på att det kommer leda till framgång.

Se hur det ser ut vid den ryska fronten och hör major Roger Djupsjö om Ukrainas chanser i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.