Bland annat danska F-16-plan ska skickas till Ukraina. Foto: Bo Amstrup/EPA/TT

Slaget om luften – så kan flygplan påverka kriget i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukraina har inte kontroll över sitt luftrum – vilket kan vara avgörande för kriget. Landet får nu F-16-plan från flera länder och när presidenten Volodymyr Zelenskyj besökte Sverige under helgen vädjade han även om att få planet Jas 39 Gripen.

Kontrollen över luften är viktigt i krig, därför är även tillgången till stridsflyg och luftvärn viktig, säger Per Hård af Segerstad, överstelöjtnant, i Morgonstudion.

Under söndagen meddelade Danmark och Nederländerna att de skickar stridsflygplan av modellen F-16 till Ukraina, vilket även USA tidigare lovat att göra. Drygt 40 flygplan ska skickas till Ukraina och antalet kan komma att göra skillnad i striderna, menar Per Hård af Segerstad.

Men fortfarande återstår en hel del arbete innan stridsflygen kan användas till sin fulla kapacitet.

Logistik innan strid

Ukraina behöver bland annat se till att det finns baser planen kan landa på där det finnas tekniskt kunnig personal, fungerande logistik och rätt vapen, säger Per Hård af Segerstad.

I kritiska lägen behövs även en bra radarbild för att kunna agera snabbt.

– Då kan man ju se i förväg, okej nu måste vi agera och starta upp flygplan.

Piloterna behöver dessutom utbilda sig väldigt fort, i jämförelse med Jas 39 Gripen-piloter som utbildas i cirka 7-8 år. Per Hård af Segerstad menar att Ukraina främst bör använda erfarna stridspiloter och behöver något prioriteras är det jaktuppdrag.

– Då kan man relativt snabbt få upp dem i en nivå där de löser uppdrag.

Ukraina vill ha Jas Gripen

Ukrainska representanter har under en längre tid även bett om att få Jas 39 Gripen-plan.

– Det är ett stridsflygplan som har vassa tänder, det vill säga vapen, det gör att flygplanet har hög militär kapacitet.

Planet är snabbt, lätt att manövrera och utvecklades under kalla kriget så planet är tänkt att användas mot Ryssland som en potentiell motståndare.

– Det är gjort för baser i spridd gruppering i skogen, så att man har många fler möjligheter att starta och landa. Det gör det svårt för en angripare att anfalla flygplan på marken, alla ägg blir inte i samma korg.

Slaget om luften – fem frågor om stridsflygen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.