Motståndare till avtalet med Grekland protesterar utanför parlamentet i Makedoniens huvudstad Skopje i somras. Foto: Boris Grdanoski/TT

Argumenten för och emot ett namnbyte

Uppdaterad
Publicerad

Makedonien till val om namnbyte, kanske för sista gången. Om ja-sidan tar hela processen i hamn kommer landet i framtiden att heta Republiken Nordmakedonien.

Här är fyra frågor och svar om namnbytet.

Vilka är argumenten för och emot?

Ja-sidan, med regeringen i spetsen, argumenterar för att namnbytet öppnar dörren till Nato och EU i och med att Grekland då skulle sluta blockera landets inträde i allianserna. Motståndarna, bland dem presidenten Gjorge Ivanov och oppositionen, har kallat överenskommelsen med Grekland för förnedrande och ett skadligt nederlag.

Folkomröstningsfrågan, som lyder “Är du för ett medlemskap i EU och Nato genom att acceptera avtalet mellan republiken Makedonien och republiken Grekland?”, har kritiserats för att vara manipulativ och inkorrekt ställd.

Hur ser opinionen ut?

Ja-sidan har ett försprång, men det krävs över 50 procent av rösterna för att resultatet ska vara giltigt och opinionsmätningarna visar att det är oklart om tillräckligt många makedonier kommer att ta sig till vallokalerna.

Folkomröstningen är dock endast rådgivande, vilket innebär att parlamentet kan rösta igenom beslutet ändå.

Vad händer om ja-sidan vinner?

Vinner ja-sidan ska förslaget klubbas igenom i Makedoniens parlament med minst två tredjedelar av rösterna, och behöver därefter antas även i Greklands parlament. Därmed blir Makedonien Nordmakedonien i internationella sammanhang, men dess befolkning kommer fortfarande att kallas för makedonier och språket makedonska. Efter namnbytet kan landet börja förhandla om medlemskap i Nato och EU.

Det mindre av Greklands regeringspartier har meddelat att man inte kommer att rösta för avtalet med Makedonien och hotat med att lämna regeringssamarbetet, vilket i sin tur kan leda till nyval i Grekland. Partiledaren Panos Kammenos vill att även grekerna ska säga sitt i en folkomröstning eller ett nyval.

Vad händer om nej-sidan vinner?

Folkomröstningen är rådgivande och parlamentet kan rösta igenom ett namnbyte även om väljarna säger nej. Premiärminister Zoran Zaev har sagt att han kommer att avgå om det blir ett nej, men det är oklart om han kommer att avgå om nederlaget beror på för lågt deltagande. Resulterar folkomröstningen i att regeringen går, kommer ett nyval utlysas.

Flera världsledare, bland dem Österrikes Sebastian Kurz, Tysklands Angela Merkel, Kroatiens Kolinda Grabar Kitarovic, USA:s försvarsminister Jim Mattis, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Federica Mogherini har uppmuntrat makedonier att rösta ja och ett nederlag skulle också ses som ett internationellt misslyckande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.