Påve Franciskus dog i sitt hem, som han velat, med blicken riktad mot soluppgången utanför hans fönster. Hans möte med de troende på Sankt Petersplatsen i Rom på påskdagen väckte jubel och hopp.
Men mindre än ett dygn senare, på annandagens morgon, kom sorgebudet: påven var död. Såväl troende katoliker som vanliga turister har under dagen samlats framför Sankt Peterskyrkan och gråter sida vid sida.
Hade mäktiga fiender
Så stor var påve Franciskus makt, han påverkade inte bara de troende utan älskades och hyllades även av många ateister, för sitt mod och sin människokärlek. Inte minst de som delade hans politiska åsikter uppskattade hans arbete för en mer modern och inkluderande katolsk kyrka. Han visade en mjukare hållning mot homosexuella och gav fler kvinnor viktiga roller inom Vatikanen. Påven tog också strid för migranters och fångars rättigheter.
Allt det här har gjort honom djupt älskad och hyllad – men har också givit honom mäktiga fiender världen över. De starkt konservativa krafter inom Vatikanen som länge motarbetat Franciskus gläds nu.
Jag rapporterade utanför Gemelli-sjukhuset från Rom i februari då påven var svårt sjuk och mötte då många så kallade vaticanisti, reportrar som dagligen följer Vatikanen. De berättade om en maktkamp på en nivå av rävspel som får vanliga valrörelser att framstå som barnkalas.
USA:s regering vill ha en konservativ påve
Den katolska kyrkan är med sina 1,4 miljarder följare världens största religiösa samfund. Den är lika rik som mäktig och dess politiska sprängkraft är enorm, något som vi ibland underskattar här i sekulariserade Sverige.
Inte minst USA:s regering vill se en starkt konservativ påve ta över. Vice president J.D. Vance, som är konverterad katolik, var i Rom nu under påskhelgen och hann träffa påven. Bortom de artiga fraserna var de två på total kollisionskurs kring allt från utvisningar av illegala migranter till Israel-Palestina-frågan.
Med tanke på det mycket spända världsläget kommer det kommande påvevalet, konklaven, att få större politisk betydelse än någonsin förr i modern tid.