• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Robert Hårdh, ordförande för Civil rights defenders, och utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: TT

”Stor börda för så någon så ung”

Uppdaterad
Publicerad

Alla jublar inte över Nobelkommitténs val av fredspristagarna. Malala anses bland annat vara för ung för att få priset.

Malala fanns med i förhandssnacket redan förra året men ansågs då för ung. En kritik som snabbt kom fram efter att hon tilldelats årets pris.

– Trots sina unga år har Malala verkligen klivit fram och visat vägen för barns rättigheter, men hon är ett barn själv och det här är en stor börda att lägga på hennes axlar, säger Robert Hårdh, ordförande för Civil rights defenders till SVT.

Nobel 2014

Men Sveriges nya utrikesminister Margot Wallström håller inte med.

– Jag blev väldigt glad. Malala är en flicka som har en gammal människas vishet. Hon har blivit en symbol för barns och flickors rättigheter, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström till SVT.

”Klokt med delat pris”

Utrikesminister Margot Wallström tycker att ett delat pris är ett klokt beslut för Malala Yousafzais säkerhet.

– Det är en klok uppläggning av nobelkommittén att låta de två dela på priset. Ingen vill att hoten mot Malala ska bli ännu värre och det är klart att hon med uppmärksamheten åter igen blir ett mål för hot.

Även Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna, är nöjd med att priset delas.

– Det är otroligt viktigt att man lyfter fram två personer från en gräsrotsrörelse så att det inte bara är höga politiker som får ta emot priset, säger Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till Kvinna till SVT.

”Finns inte ord för att uttrycka vår glädje”

Malalas familj är överväldigad av nyheten.

– Det finns inte ord för att uttrycka vår glädje. Jag har precis talat med Malalas mamma och pappa och även med henne själv. Hon sa att Allah välsignat henne med det här priset, säger Malalas kusin Mehmood ul Hassan till den brittiska tidningen The Telegraph.

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet, kommenterar:

– Jag är otroligt glad. Kampen mot det strukturella våld som utövas mot kvinnor runt om i världen har belönats, och det är i högsta tid. Att två personer från samma region i världen får det är också symboliskt.

Det är uppenbart att många som kommenterar hade koll på bara den ena pristagaren, pakistanska Malala.

– Jag känner bara till Malala och det tycker jag var ett fantastiskt val. Det var verkligen välförtjänt och måste ju vara en stor uppmuntran i hennes arbete, säger Stig Fredrikson, journalist och mångårig utrikeskorrespondent på SVT.

”Värdiga vinnare”

– Vi blev jätteglada när vi hörde att Malala får fredspriset. Hon är verkligen en värdig vinnare, säger Christina Heilborn, programchef vid barnrättsorganisationen Unicef Sverige.

Norges statsminister Erna Solberg kallar det i sin första kommentar ”fantastiskt värdiga vinnare”. Hon säger att ämnet ”de båda har jobbat mot...är en av de viktigaste fredsutmaningarna vi har i vår värld i dag”.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif kommenterar:

– Hon är Pakistans stolthet. Hon har gjort sina landsmän stolta. Vad hon åstadkommit är exempellöst och överträffat. Flickor och pojkar över hela världen bör ta lärdom av hennes kamp och engagemang.

”Förtjust över priset”

– Det är alla de barn som fortfarande lider i slaveri, tvångsarbete och trafficking som hedras, kommenterar Kailash Satyarthi för tv-kanalen CNN-IBN, rapporterar Reuters.

Till nyhetsbyrån Press Trust of India säger Satyarthi att han är ”förtjust” över priset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet