Talespersonen för Malis militärjunta, Abdoulaye Maiga. Arkivbild.

Mali bryter med Ukraina efter att flera Wagnersoldater dog i strider i Mali

Uppdaterad
Publicerad

Mali avbryter sina diplomatiska förbindelser med Ukraina efter att flera stridande från ryska Wagner uppges ha dött i Mali.

Nu fördömer Ukraina beslutet, och menar att det saknas bevis för att landet skulle vara inblandat.

Talespersonen för Malis militärjunta, Abdoulaye Maiga, meddelade beskedet om att avsluta alla diplomatiska kontakter under söndagen.

En separatiströrelse i norra Mali hävdade i veckan att över 80 stridande från den ryska milisgruppen Wagner och ett 50-tal maliska soldater dödats i intensiva strider i slutet av juli. Striderna har beskrivits som ett bakhåll lett av såväl tuareger som jihadister.

Maiga hänvisade till uttalanden från en talesperson vid den ukrainska underrättelsetjänsten GUR, som han menade antydde att Kiev kan ha varit indirekt inblandade i de förluster som ryska legostyrkan Wagner och maliska soldater tagit i strider mot separatister och jihadister.

Ukraina: Förhastat beslut av Mali

Ukrainas utrikesdepartement har i ett svar på sin hemsida fördömt beslutet, med hänvisning till att det är förhastat och kortsiktigt.

I uttalandet står det att Mali fattade beslutet ”utan att genomföra en genomgång av fakta och omständigheter kring händelsen”, samt att Mali inte har presenterat några bevis på Ukrainas inblandning, rapporterar Reuters.

Sökte stöd hos Wagner

Wagnergruppen har varit närvarande i Mali sedan i slutet av 2021 efter en militärkupp. Malis nya styre tvingade bort Frankrike och internationella fredsbevarande styrkor och vände sig i stället till ryska Wagner för militärt stöd.

Tidigare i veckan bekräftade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sitt stöd för det maliska styret i ett telefonsamtal med sin motsvarighet Abdoulaye Diop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.