Johan Ripås, Afrikakorrespondent om attacken i Mali.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent svara på tre frågor om attacken i klippet. Foto: SVT

Wagnersoldater dödade i strider i norra Mali

Publicerad

Flera ryska Wagnersoldater och maliska soldater uppges ha dödats i stridigheter i norra Mali nära gränsen till Algeriet.

Tuaregrebellerna som länge verkat i området sägs ligga bakom attacken.

– De här områdena uppe i Sahara är väldigt svåra att övervaka. Det är därför de här militanta grupperna funnits där i årtionden, det är väldigt svårt att slå ut dem, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Tuaregrebellerna själva gick i helgen ut och sa att de dödat och skadat flera maliska och ryska Wagnersoldater under två dagars strider nära gränsen till Algeriet, rapporterar Reuters.

Striderna bekräftas till viss del av både Wagner och Malis armé. I ett uttalande på söndagen säger den maliska armén att två soldater dödats och tio skadats, skriver nyhetsbyrån.

Wagnergruppen säger senare i ett uttalande på måndagen att både de och regeringstrupper lidit förluster i hårda strider mot Tuaregrebellerna efter att en sandstorm drivit in i området. De specificerade inte hur många som dött.

Flera olika dödssiffror

Under söndagen rapporterade Reuters att det enligt flera ryska militärbloggare kan röra sig om ett 20-tal Wagnersoldater som dödats. Och en källa till BBC:s ryska enhet säger att det kan röra sig uppemot 80 stycken.

– Om det är tio eller uppemot 50-60 som det talas om, är det fortfarande väldigt lite om man jämför med vad som går åt i Ukraina och vad som gick åt i Syrien. Ryssland tenderar att vara väldigt okänsliga för den här typen av förluster, säger Johan Ripås.

Ripås säger även att dessa områden där striderna skett tenderar att vara väldigt oroliga och att stridigheter blossar upp till och från.

– De försvinner in bland lokalbefolkningen för att sen plötsligt göra stickattacker och sen försvinna över gränser. Det är jättesvårt och väldigt komplext och ett väldigt osäkert område.

Tuaregrebellerna

Mali var en relativt stabil demokrati från 1992 efter många års diktatur, fram till en ny militärkupp i mars 2012. Efter kuppen har landet utstått en utdragen konflikt med tuaregiska separatister och islamistiska terrorister som krävt tusentals människors liv och tvingat hundratusentals på flykt.

Tuaregrebellerna har som mål att utlysa en egen stat, Azawad, som sträcker sig över flera landgränser.

– De här Tuaraegrebellerna finns i många länder, Mali, Niger och Burkina Faso som alla är ökenstaterna, de här tuaregerna vill ha en egen stat som sträcker sig över de här landgränserna. Och då och då blossar det upp sådana här Tuareguppror i alla de här tre länderna.

Se mer i videon ovan om attacken mot Wagner och Tuaregrebellerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.