Foto: TT

Malteserna splittrade om fågeljakt

Publicerad

En förfärlig eller en uppskattad fritidssysselsättning – väljaropinionen har varit tämligen jämnt fördelad mellan ja- och nej-sidan inför Maltas folkomröstning om den årliga vårjakten på flyttfåglar.

Miljövännerna vill stoppa och jägarna vill fortsätta jakten.

Genom ett EU-undantag har vårjakten fått fortsätta. Under 20 dagar mellan april och maj är det tillåtet att jaga vaktlar och turturduvor.

Olaglig jakt

Nej-sägarna i Malta hävdar att jägare bryter mot reglerna och skjuter fler fåglar än tillåtet. De säger också att jägare olagligt skjuter även andra fågelarter som tornsvala, stork, gulfotad trut, tornfalk och kärrhök. En annan invändning är att jakten sker före flyttfåglarnas häckningstid.

– De här fåglarna flyger två gånger över Sahara, två gånger över Medelhavet, bara för att dödas på sista sträckan när de förbereder sig för häckning, säger Mark Sultana, talesperson för nej-sidan, till nyhetsbyrån Reuters.

Gått i arv

Ja-sidans talesperson Kathleen Grima säger att jägarna känner sig trakasserade. Hon vill inte se traditionen som gått i arv från generation till generation ska utplånas.

– Vi vädjar till människor att behålla den här rätten. Vi är redo att sätta oss ner och diskutera hur den ska genomföras, men inte att upphäva den rakt av, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Saknar laddning

Frågan saknar laddning mellan de politiska lägren. Både premiärminister Joseph Muscat och oppositionsledaren Simon Busuttil har sagt sig föredra att Malta behåller den begränsade vårjakten.

De första vallokalsundersökningarna pekade mot seger för nej-sidan. Ett sådant resultat vore sensationellt – det vore första gången en folkomröstning upphäver lagstiftning i Malta.

På söndagen redovisas resultatet. Då får vi veta om traditionen som upprätthållits i 145 år bevaras eller bryts.

Folkomröstningen i Malta

  • Vårjakten på fåglar är en tradition som upprätthållits i 145 år på Malta.
  • Med bara tre dagar kvar till årets jaktsäsong hade malteserna på lördagen möjlighet att rösta om den ska fortsätta eller förbjudas.
  • Nästan 340 000 hade rätt att rösta. För att resultatet ska vara giltigt måste över 50 procent av de röstberättigade delta.
  • Omröstningen berör 14 000 licensierade jägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.