Tre personer arbetar med konserviering av en stor väggmålning. De använder blå handskar och är fokuserade på att rengöra ytan. Målningen har flera färgfält och partier som tyder på slitage. Inom bilden finns även vita markeringar som eventuellt visar reparationer eller detaljer att fokusera på.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett riktigt konstverk” – Så använder mor- och dotterduon bakterier för att restaurera historiska kyrkfresker. Foto: Reuters

Mamma-dotter-duo räddar historisk konst med bakterier

Publicerad

Ett spanskt familjeteam använder en innovativ metod för att restaurera kyrkfresker. Med hjälp av tränade bakterier har de lyckats rensa bort envist lim på historisk konst.

– Dessa lim är skadliga, med tiden hårdnar de och kan ha en mycket negativ inverkan, säger Pili Bosch, mamma och restauratör.

I en kyrka i Valencia i Spanien pågår arbete med att bevara freskomålningar från 1700-talet. Tillsammans jobbar mamma Pili Bosch och dottern Pilar, mikrobiolog och forskare.

– Min farfar, min far, min farbror, mina kusiner och jag föddes alla med drömmen om att bli restauratörer. Det fick nu bli som ett lagarbete, säger mamman.

Tränar bakterier

Tekniken att träna upp bakterier har, enligt dottern Pilar Bosch-Roig, tagit flera år. En teknik hon tidigare tillämpat på restaureringsprojekt i Pisa och Monte Cassino i Italien samt i Santiago de Compostela i norra Spanien.

Se i klippet ovan hur mamma-dotter-duon tränar bakterier för att rädda konsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.