En man böjer sig framåt i ett vänligt hälsningsmoment mot två äldre sittande personer i en hemliknande miljö. I rummet finns en blomsterarrangemang på bordet och ljuset strömmar in genom fönstret som har gardiner. De äldre personerna sitter i bekväma stolar och ser ut att vara i ett avslappnat samtal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djupt bugande inför Hakamada bad polischefen Takayoshi Tsuda om ursäkt. Foto: AP.

Man erkänns som oskyldig – efter nästan 50 år i fängelse

Uppdaterad
Publicerad

År 1966 greps han misstänkt för att ha mördat en familj och har sedan dess suttit nästan 50 år i dödscell. 21 oktober 2024 erkänner polisen: Iwao Hakamada, du var oskyldig hela tiden.

– Vi orsakade dig obeskrivligt lidande, säger polischefen Takayoshi Tsuda till den oskyldige mannen.

Polischefens ursäkt gavs med tillhörande djup bugning inför Iwao Hakamada, sittandes i en fåtölj i sitt hem i Hamamatsu i Japan.

Den nu 88 år gamla Iwao Hakamado kunde inte besvara ursäkten själv. Efter alla år i fängelse har Hakamado fått psykiska besvär som gör det svårt för honom att uttrycka sig. Istället svarade hans 91-åriga syster Hideko.

– Det var 58 år sedan. Vi tror att allt som händer är vårt öde. Vi kommer inte att klaga hos polisen nu, säger systern.

Iwao Hakamada grips 1966 anklagad för mordet på en chef på en miso-fabrik och hans familj – totalt fyra mord. Hakamada nekade först till anklagelser men erkände senare under ett polisförhör.

Bedyrar sin oskuld i brev

Under rättegången nekade Hakamada återigen till anklagelserna och i brev till sin familj, som tidningen Asahi tagit del av, bedyrade mannen sin oskuld.

”Det har gått ett halvår sedan jag såg er. Jag mår bra. Ursäkta för att jag gör alla oroliga. Jag har verkligen inget med Kogane miso incidenten att göra. Jag är oskyldig.”

Som bevis att det var Hakamada som utförde morden presenterades blodiga kläder.

”Åklagarna frågade mig om kläderna med blodfläckar tillhörde mig. De såg någorlunda ut som mina kläder. Men det är så många kläder i världen som ser likadana ut...” skriver Hakamada till sin mor ett drygt år efter att han gripits.

I ett brev från 1975 berättade Hakamada att han till sist erkände för polisen för att skydda sitt liv. ”Jag hade inget val”, skriver han. Enligt tidningen Asahi pågår förhör i snitt tolv timmar om dagen.

Fabricerade bevis

Hakamada fortsatte i brev att hävda sin oskuld. Samtidigt som hans syster kämpade för att fallet återigen skulle tas upp i domstol.

2014 släpps han även på fri fot från fängelset då domstolen ska undersöka om kläderna som användes som bevisning kan ha varit fabricerade.

Så var även fallet, kommer domstolen fram till 26 september 2024 – 58 år efter att Hakamada först greps.

– Vi är hemskt ledsna, sade polischefen Takayoshi Tsuda i sin ursäkt och utlovade en ”noggrann och ordentlig utredning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.